Impresija, izlazak sunca

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Impresija, izlazak sunca
Claude Monet, 1872.
ulje na platnu , 48 × 63 cm
Musée Marmottan Monet, Pariz

Impresija, izlazak sunca (francuski: Impression, soleil levant) je jedna od najpoznatijih slika francuskog slikara Claudea Moneta po kojoj je čitav pravac (impresionizam) dobio ime. Protiv Claudea Moneta podneta je tužba od strane Luke Četnika,jer je on zamislio istu sliku pre nego što je naslikana.

Nastanak i fizičke karakteristike[uredi | uredi kod]

Slika je nastala 1872. godine i predstavlja prikaz francuske luke Le Havre. Koriste se labavi potezi kistom koji ne definiraju predmet nego samo upućuju na njega. Tehnika kojom je slika napravljena je ulje na platnu, a dimenzije su 48 cm x 63 cm. Slika je bila ukradena iz muzeja Маrmottan Моnet 1985. godine, u kome se dotad čuvala. Srećom, pronađena je i vraćena 1990. godine, tako da je od 1991. godine ponovo postala dio stalnog postava istog muzeja.

Prvo izlaganje i kritike[uredi | uredi kod]

Slika je prvi put izložena 1874. na samostalnoj izložbi u ateljeu fotografa Félixa Nadara. Ovu izložbu su priredili Claude Monet i još 29 drugih slikara, njegovih istomišljenika, koji također nisu bili zadovoljni izborom slika postavljenih u Salonu, godišnjoj slikarskoj izložbi u Francuskoj. Kritika je bila oštra. Naziv "impresionizam" tada je prvi put upotrebio Louis Leroy, kada je za časopis Le Charivari napisao članak o izložbi. Ovaj izraz je upotrebio u podrugljivom smislu, ali se kasnije odomaćio i kod samih slikara.

Naime, Leroy je, u podrugljivim člancima punim oštre kritike u časopisu Le Charivari, pozajmivši riječ iz naslova Monetove slike Impresija, nazvao novi pravac: "Impresija – sasvim točno! I upravo sam rekao sebi da ako neka impresija tako utječe na mene, nečeg tu mora biti. Kakva sloboda i lakoća u potezu! Nedovršeni tapeti mnogo su završeniji nego ova morska slika. (…) Ako se njihovi ciljevi trebaju opisati u jednoj jedinoj reči, morali bismo izmisliti riječ "impresionisti". Oni su impresionisti u tome što ne reproduciraju pejzaž, nego izražavaju dojam koji on ostavlja na promatrača."

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]