Japanska era

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Ime japanske ere)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Japansko ime ere (年号 nengō?, dosl. "ime godine") je izraz kojim se označava vremenski period koji služi za označavanje godina u tradicionalnom japanskom kalendaru, pa se tako uz broj godine navodi i njena era. Tako se npr. trenutna godina 2024 označava kao 36 ere Heisei. Praksa označavanja godina po različitim erama, kao i drugdje u istočnoj Aziji, originalno uvedena po uzoru službenih godina carske Kine, iako se japanski sistem imenovanja godina razvio samostalno od kineskog, korejskog i vijetnamskog. Za razliku od svih njih, japanska imena era su, usprkos vesternizacije, još uvijek u službenoj upotrebi.

Sistem je uveden 645. za vrijeme vladavine cara Kotokua. Od vremena Meiji revolucije u 19. vijeku je uveden običaj da za vrijeme vladavine jednog cara može postojati samo jedna era.

Japansku eru valja razlikovati od tzv. carske godine ili ere Koki, koja je 1873. uvedena u Japanu, odnosno koja se računala od datuma kada je 660. pne. mitski Jimmu-Tenno postao prvi japanski car. Ona se koristila sve do završetka drugog svjetskog rata.

Veze[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]