Ignatije od Konstantinopola

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Sveti Ignatije.
Sveti Ignatije od Carigrada

Ignatios of Konstantinopola, prikaz na zidu Aja Sofije, Istanbul
patrijarh Carigrada
Rođen/a 797, Carigrad
Umro/la 23. oktobar 877, Carigrad
Štuje se u Rimokatolička crkva, Pravoslavna crkva
Kanoniziran/a Pred-kongregacijski
Kalendar svetaca 23. oktobar

Sv. Ignatije (grčki: Ιγνάτιος; Ignatios, cca. 797–877) bio je patrijarh Carigrada u dva navrata - od 4. jula 847. do 23. oktobra 858. i od 23. novembra 867. do smrti 23. oktobra 877.

Rodio se u bizantskoj carskoj porodici pod imenom Niketa, odnosno kao sin cara Mihajla I Rangabea i carice Prokopije. Iako je bio dijete, imenovan je komandantom carske garde Hikanatoia. Kada mu je godine 813. otac svrgnut, Niketa je kastriran (čime mu je kao eunuhu zapriječeno eventualno uzimanje prijestolja) i prisilno zamonašen. Pod imenom Ignatije je smješten na Prinčevske otoke.

Patrijarhom ga je godine 847. imenovala carica Teodora, prije svega motivirana njegovim vatrenim suprostavljanjem ikonoborstvu, zbog čega se razlikovao od svog prethodnika Metodija I. Za vrijeme svog prvog stolovanja je stao na stranu konzervativnih ikonodula u sporu sa umjerenjacima koji su tražili pomirljivi stav prema ranijim ikonoborcima. Zbog toga je smijenio nadbiskupa Sirakuze Gregorija Asbestasa; kada je potonji tražio intervenciju pape Lava IV, došlo je do hlađenja odnosa rimske i bizantske Crkve.

Dolaskom Teodorinog brata Bardasa na vlast je pao u nemilost, te je 858. smijenen sa Fotijem, koji je intenzivirao sukob sa papom. Nakon što je 867. Vasilije I Makedonac preuzeo vlast, vratio je Ignatija na mjesto patrijarha. Ignatije je tada nastavio Fotijevu politiku u odnosu na papu. Nakon smrti ga je naslijedio Fotije i proglasio svecem.

Prethodi:
Metodije I
Patrijarh Carigrada
847–858
Slijedi:
Fotije I
Prethodi:
Fotije I
Patrijarh Carigrada
867–877
Slijedi:
Fotije I

Izvori[uredi | uredi kod]