Ičići

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ičići

Ičići su malo turističko mjesto s oko 800 stanovnika, smješteno u sjeveroistčnoj Istri, na Kvarnerskom zaljevu. Mjesto je udaljeno 5 km od Opatije odnosno 15 km od Rijeke. Nalazi se u podnožju planine Učka koja je visoka 1401 m i čiji je okoliš zbog posebnosti i ljepote prirode proglašen parkom prirode. Stanovništvo se pretežito bavi turizmom i ugostiteljskim djelatnostima. Zbog svog povoljnog položaja Ičići su se godinama razvili u pravo turističko mjesto s mnogobrojnim ponudama, pa se tako osim bogate ugostiteljske ponude nudi mogućnost bavljenja različitim sportovima, izletima, noćnim izlascima.

Ičići na zemljovidu Hrvatske.
Icici, photos, panorama
Tipičan ljetni dan u Ičićima

Iz Ičića se pruža prekrasan pogled na dva najveća jadranska otoka Krk i Cres koji se mogu posjetiti i brodom. Ovo mjesto je posebno poznato po izvranredno opremljenoj ACI Marini. Zahvaljujući raznovrstnom smještaju (hoteli, apartmani, autokamp) i sportsko rekreactivnim sadržaju (teniski tereni, sportovi na vodi, jedrenje ...) ovdje je mjesto za razvoj posebno našao nautički turizam. Na putu od Ičića do Učke naići ćete na mali srednjovjekovni grad Veprinac, koji posjeduje vlastiti zakon, a datira još iz 1500. godine. U blizini s nalazi autokamp Ičići koji se nalazi u blizini plaže nedaleko od teniskih terena.

Glavna turistička atrakcija Ičića je svakako plaža. Nalazi se u samom središtu mjesta, a sastoji se od betonskog i pješčanog dijela. Svake se godine ulaže u uređenje plaže zbog čega plaža iz godine u godinu dobiva plavu zastavu. Ulaz je besplatan i dostupan svima.

Plaža je omeđena s jedne strane, s ACI Marinom, dok se s druge strane nalazi portić koji postoji od kada i mjesto Ičići i koji se razvijala usporedno s mjestom. Ta Lučica prihvaća manje barke i podsjeća da je Ičići primorsko mjesto.

Posebno je za naglasiti da kroz Ičiće prolazi poznati Lungomare, obalno šetalište koje je izgrađen za vrijeme austrijskog cara Frane Josipa I. 1885. godine. To lijepo uređeno obalno šetalište dugačko je 12 km i proteže se od Voloskog do Lovrana, a Ičići su gotovo na pola puta. Noću je diskretno osvijetljeno pa su stvoreni uvjeti za romantične šetnje. Mjesto Ičići povezano je s ostalim mjestima međugradskim i gradskim autobusima.

U primorskim mjestima su posebno poznate takozvane "Ribarske fešte" koje se organiziraju u ljetnim mjesecima. Tako i Ičići ima svoje fešte za mještanie i turiste,

Tradicionalni Liburnija film festival održava se preko 30 godina na jedinstvenoj pozornici uz more.

Kapela sv. Ivana od Boga je blagoslovljena 2003. u nekadašnjoj obiteljskoj kući Ive Robića i Marte.

Galerija[uredi | uredi kod]

Icici, photos, panorama
Ičići tijekom proljeća
Icici, photos, panorama
Plaža Ičići
Icici, photos, panorama
Ičići poslije kiše
Icici, photos, panorama
Odbojka na pijesku
Icici, photos, panorama
Ribarska fešta
Icici, photos, panorama
Pogled na cijelu plažu
Icici, photos, panorama
ACI Marina u Ičićima

Vanjske povzenice[uredi | uredi kod]