I'd Like to Teach the World to Sing (in Perfect Harmony)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
“I'd Like to Teach the World to Sing”
“I'd Like to Teach the World to Sing” cover
Singlica The New Seekers
iz albuma We'd Like to Teach the World to Sing
strana B "Boom Town"
izdana 1971
Dužina 2:20
Izdavač Philips
Pisac Roger Cook, Roger Greenaway, Bill Backer i Billy Davis
Producent David Mackay
The New Seekers kronologija singlica
"Never Ending Song of Love"
(1971)
"'I'd Like to Teach the World to Sing (in Perfect Harmony)"
(1971)
"Beg, Steal or Borrow"
(1972)

"I'd Like to Teach the World to Sing (in Perfect Harmony)" je popularna zabavna (pop) pjesma poznata po tome što je originalno nastala kao reklama za Coca Colu. Njeni tvorci Roger Cook, Roger Greenaway, Bill Backer i Billy Davis su ideju dobili dok su čekali let u Irskoj i promatrali putnike koji dosadu krate međusobnnim druženjem i čavrljanjem držeći boce Coca Cole u ruci. Backer, koji je radio za reklamnu agenciju McCann Erickson, napisao je rečenicu "Volio bih svijetu kupiti Coca Colu" i dostavio je Cooku, Davisu i Greenawayu. Oni su od toga napravili prvo džingl, a potom pjesmu koja je snimila Susan Shirley. Ona se prvo emitirala 12. februara 1971. na radiju, ali bez nekog uspjeha. Backer je usprkos toga uspio nagovoriti Mc Cann Erickson da snimi kratki film koji će se emitirati na televiziji. U spotu se pojavljuje djevojka koja na vrhu brežuljka pjeva pjesmu s bocom Coca Cole u ruci, da bi joj se potom u pjesmi pridružilo nekoliko desetaka mladih ljudi različitih rasa i nacionalnosti. Spot, kaznije poznat pod naslovom Hilltop ("vrh brežuljka"), koji je Coca Colu vezao uz koncepte kozmpolistva, multikulturalnosti i mira među narodima, predstavljao je ogroman uspjeh i smatra se jednim od najpoznatijih reklama u historiji televizije.

Ubrzo po njegovom emitiranju su radio-stanice širom SAD zasute pozivima slušatelja koji su htjeli čuti cijelu pjesmu. Zbog toga ju je snimio folk bend The Hillside Singers, a nakon njih i britanski bend The New Seekers čija je verzija postala popularna širom svijeta.

Godine 1990. je za vrijeme pauze Super Bowla XXIV emitiran nastavak originalnog Hilltop spota, u kome se pojavljuju stari sudionici zajedno sa djecom, a osim I'd Like to Teach the World to Sing pjevaju i novi džingl Can't Beat the Real Thing.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]