Hugo Haase

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hugo Haase
Hugo Haase

Mandat
10. studenog 1918. – 29. prosinca 1918.
Prethodnik Friedrich Ebert
Nasljednik Philipp Scheidemann

Rođenje 29. rujna 1863.
Njemačka Allenstein, Njemačka Konfederacija
(danas Poljska)
Smrt 7. studenog 1919.
Njemačka Berlin, Weimarska Republika
Politička stranka SPD
USPD
Supružnik Thea Lichtenstein

Hugo Haase (Allenstein, 29. rujna 1863. - Berlin, 7. studenog 1919.), njemački političar, pravnik i pacifist.

Biografija[uredi | uredi kod]

Haase je rođen u mjestu Allenstein, Provincija Prusija, kao sin židovskog izrađivača cipela Nathana Haasea i Pauline Anker. Studirao je pravo u Königsbergu i završio za odvjetnika. Postao je prvi socijaldemokrat u Königsberškom Stadtratu, a 1897. je postao zamjenik u Reichstagu. Branio je socijaldemokrate u mnogim slučajevima gdje su bili žrtve političkih napada.

Haase je pripadao revizionističkom djelu stranke, koja se protivila marksizmu, i shvatila da se promjene trebaju događati postepeno i da najbolji put za promjene više nije revolucija. On i August Bebel su 1911. postali predsjednici SPD-a, a 1912. je, zajedno sa Philippom Scheidemannom, postao vođa SPD-a u Reichstagu. Nakon Bebelove smrti, Haase i Friedrich Ebert su postali vođe SPD-a.

U srpnju 1914. organizirao je antiratnu skupštinu SPD-a, a 31. srpnja i 1. kolovoza borio se protiv odluke u SPD-u da se povečaju ratne zasluge. No, to nije uspio napraviti zbog opozicije Friedricha Eberta i zbog nedostatka većine u stranci. Zbog discipline stranke Haase je trebao braniti SPD na jednom sastanku Reichstaga. Kao odgovor na njegov komentar "Nećemo napustiti Domovinu u opasnosti", carska vlast je uspostavila svoju Burgfrieden politiku.

Nakon kolapsa njemačkih ratnih planova 1914., Haase se sve glasnije bunio protiv politike frakcije SPD-a. Kao vođa frakcije, bio je prisiljen odstupiti 1915., a kao vođa stranke, 1916. U ožujku 1916. postao je vođa Sozialdemokratische Arbeitsgemeinschafta, organizacije koju su osnovali ratni kritičari SPD-a. Godine 1917. je postao vođa USPD-a, novoosnovane stranke koja je zahtjevala mirovne pregovore.

Tijekom Njemačke revolucije, Haase je sa vođom većine socijaldemokrata, Ebertom, osnovao provizionalnu vladu zvanu Rat der Volksbeauftragten i postao njezin predsjednik. Nakon nasilnog odgovora revolucionarnom Volksmarinedivisionu na Božić 1918., Haase i još dva člana, Wilheim Dittman i Emil Bart, su 29. prosinca napustili vladu.

Haaseov USPD je na izborima od 19. siječnja 1919. dobio samo 7% glasova.

Dana 8. listopada 1919. mentalno bolesni kožar Johann Voss pucao je na Haasea. Haase je zadobio teške ozljede i umro 7. studenog.

Bio je oženjen Theom Lichtenstein, sa kojom je imao troje djece: sina Ernsta i dvije kćeri - Hilde i Gertrud.