Hugo, vojvoda od Alsacea

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Hugo (francuski: Hugues; cca. 855 - 895) bio je nezakoniti sin srednjofranačkog kralja Lotara II i njegove ljubavnice Waldrade. Iako nakon očeve smrti nije naslijedio njegovo prijestolje, istočnofranački kralj Ludwig Nijemac mu je kao leno predao Vojvodstvo Alsace.

Nakon smrti Louisa Mucavca 879. je pod svoju vlast prigrabio Lotaringiju. Tekst Annales Fuldenses njegovu vladavinu opisuje kao "tiraniju u Galiji". Najvjerojatnije je, slično kao i Boso od Provanse, odbio kao kraljeve Zapadne Franačke priznati Louisovu djecu Luja III i Karlomana. Međutim, tada je na stranu mladih prinčeva stao istočnofranački princ Ludwig Mlađi i 880. osvojio i zapalio Hugov zamak u Verdunu.

Ludwig se nedugo potom pomirio sa Hugom te ga na uskršnjoj skupštini 23. aprila 882. opet obdario Alsaceom kao lenom. Hugo je, pak, nedugo potom počeo planirati novi ustanak sa ciljem da prigrabi očevo kraljevstvo; u tu je svrhu sestru Gizelu 883. dao za ženu vikinškom kralju Godfriedu od Frizije. Čuvši za to, Louis ih je obojicu pozvao na dvor; Godfried je ubijen, a Hugo je zarobljen i oslijepljen. Hugo je ostatak života proveo po samostanima - prvo u Sank Gallenu, potom Fuldi i na kraju u Prümu.

Literatura[uredi | uredi kod]