Hugh d'Avranches

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hugh d'Avranches
earl Chestera
Grb Hugh d'Avranchesa, 2. normanskog earla Chestera
PrethodnikGerbod the Fleming, 1st Earl of Chester, 1070-71.
NasljednikRichard d'Avranches, 2nd Earl of Chester
Suprug/a/e/ziErmentrude of Claremont
Rođen/acca. 1047
Umro/la27. jul 1101

Hugh d'Avranches (cca. 1047 – 27. jul 1101), također poznat po nadimku le Gros (Debeli) i Lupus (Vuk), bio je drugi normanski earl od Chestera, koji je vladao od 1071. do smrti, i bio poznat kao jedan od plemićkih magnata rane Normanske Engleske.

Rodio se kao sin Richarda Le Goza, vikonta Avranchesa i jednog od najvećih magnata Normandije, i Emme de Conteville. Otac mu je igrao važnu ulogu u invaziji Engleske 1066. godine, opskrbivši invazijsku flotu s najmanje 60 brodova.

Nakon osvajanja Engleske, mladi Hugh je od Williama Osvajača dobio zamak Tudbury u Staffordshireu. Godine 1071. je postao earl Chestera, zamijenivši Gerboda Flamanca koji je napustio Englesku bez da preuzme mjesto earla. Vladavinu mu su obilježile borbe sa Velšanima, pri čemu je surađivao sa Robertom od Rhuddlana. Normandijske posjede je od oca naslijedio godine 1082. Godine 1088. je za vrijeme pobune velikaša ostao vjeran kralju Williamu Rufusu. Godine 1094. je pak izgubio veliki dio posjeda u Walesu nakon ustanka pod Gruffud ap Cynanom. Pokušaje da ih vrati je zaustavila norveška invazija pod Magnusom Bosonogim 1098.

Kroničari ga opisuju kao izuzetno proždrljivog čovjeka, koji je zbog toga postao gojazan; s druge strane mu je žestina u borbi s Velšanima donijela nadimak "Vuk". Bio je poznat i po brojnim ljubavnicama i nezakonitoj djeci. Sa suprugom Ermentrude od Claremonta je imao sina Richarda, koji ga je naslijedio, te kćer Matildu. Oboje su stradali u brodolomu Bijelog broda 1120. nakon čega je grofoviju naslijedio njegov nećak Ranulf le Meschin.

Prethodi:
Gerbod
earl Chestera
1071–1101
Slijedi:
Richard d'Avranches

Izvori[uredi | uredi kod]