Hrvoje Macanović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Hrvoje Macanović (Arbanasi, 1. lipnja 1904. - Mali Lošinj, 4. siječnja 1980.), hrvatski sportaš, novinar i sportski djelatnik.

U mladosti se bavio sportom; plivanjem, vaterpolom, nogometom. Od 1926. radio je u listu Novosti, gdje je kasnije bio i glavni urednik (od 1936. do gašenja lista 1941. godine), kao i na Radiju Zagreb kao urednik sporta, te na Televiziji Zagreb.

Jedan je od predstavnika Jugoslavije u međunarodnom skijaškom savezu (FIS) prije II. svjetskog rata. Napisao je scenarij za film Plavi 9, prvi hrvatski športski film.

Po majčinoj strani, podrijetlom iz Malog Lošinja, ondje po njemu nosi ime gradska sportska dvorana. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatskog zbora sportskih novinara 1979. godine. Umro je 1980. u Malom Lošinju, iz kojega je nekoliko dana prije izvijestio s novogodišnjih natjecanja u podvodnom ribolovu. Pokopan je u Zagrebu.

Hrvatsku je športsku povijest obilježio time što je (po nalogu Partije i beogradskih krugova) zahtijevao da se umjesto oblika "šport" u hrvatskom rabi oblik "sport", a s njime je zbog toga ranih 1950-ih dramatične okršaje vodio športski urednik Miro Mihovilović[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Znanstveni institut gradišćanskih Hrvatov Ivo Škarić: Sport ili šport, pristupljeno 12. veljače 2011.