Hram silaska Duha svetoga, Vinkovci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hram silaska Duha svetoga
Храм силаска Духа светога

Naziv crkve Hram silaska Duha svetoga
Lokacija Vinkovci
Hrvatska
Izgrađena 1793.
Obnovljena 2012.
Visina 30 metara[1]

Hram silaska Duha svetoga u Vinkovcima u Hrvatskoj je srpska pravoslavna crkva, koja pripada Eparhiji osječkopoljskoj i baranjskoj i koja je posvećena prazniku Silaska Duha svetoga. Uz crkvu u Markušici, vinkovačka pravoslavna crkva druga je crkva pod patronatom Eparhije osječkopoljske i baranjske koja je posvećena tome prazniku.

Originalni Hram silaska Duha svetoga, koji je bio izgrađen 1793. godine, do temelja je uništen 1991. godine za vreme rata u Hrvatskoj[2]. Nova crkva, koja je identična staroj, ponovo je izgrađena na istom mestu u periodu od 2007. do 2012[3].

Istorija[uredi | uredi kod]

Izgradnja originalnog hrama završena je 1793. godine. U toj je crkvi 1821. godine kršten kompozitor Josif Runjanin[4]. U istoj je crkvi kršten i slikar Sava Šumanović[5].

Rušenje i obnova[uredi | uredi kod]

Nakon što su avioni Jugoslovenske narodne armije 24. septembra 1991. bombardovali mete u centru Vinkovaca, prilikom čega su teško oštetili i katolički župni dvor, 25. septembra za osvetu je miniran i do temelja uništen Hram silaska Duha svetoga[6]. Crkva je pre toga detaljno opljačkana, ukraden je ikonostas, otuđeni su svi predmeti od vrednosti, a u pljački su nestala i crkvena zvona[7].

Tokom početnih pregovora o obnovi crkve, na njezino mesto koje je pretvoreno u parkiralište bio je postavljen drveni krst. Obnova crkve konačno je započela 2007. godine, dok je ponovno stavljena u upotrebu 2012[8][9]. U međuvremenu, deo originalnog ikonostasa je vraćen, a uz pomoć anonimne prijave otkriveno je i staro crkveno zvono[10].

Izvori[uredi | uredi kod]