Horkestar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Horkestar

Horkestar (bivši Horkeškart[1]), je hor sa propratnim orkestrom iz Beograda. Za sastav je karakterističan amaterski hor odabran bez bilo kakve selekcije na osnovu sluha, kao i kulturni aktivizam.

Sastav je nastao jeseni 2000, kada je orkestar Škart pozvan da predstavi svoju samizdat-akciju tvoje govno - tvoja odgovornost u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Za tu priliku, zbog izvođenja pesme Svete krave Arsena Dedića, trebalo je oformiti poseban hor. Radio oglasom (B92) slušaoci su pozvani na audiciju koja zapravo nije ni održana jer su svi prisutni primljeni bez ikakve provere sluha. Od tada se probe hora održavaju u Narodnoj biblioteci i REXu. Za prvih šest godina postojanja održali su oko 60 koncerata na najrazličitijim mestima, od seoskih osnovnih škola, izbegličkih kampova i pijaca do Muzeja savremene umetnosti i Ring-Ring festivala.

U početku je hor sarađivao sa profesionalnim dirigentima (Ljiljana Santovac, Ljiljana Danilović-Cincarka, Zoran Petrović), da bi od 2003. glavni dirigent postala Marija Balubdžić koja se predružila horu kao još 17-godišnja pijaniskinja. Orkestar je pod vođstvom Vladimira Živkovića.

Široj javnosti na sebe skreću pažnju akcijom Nazad koja je održana 9. juna 2006. Tada je Horkeškart otpevao pesmu Nazad ispred: Rektorata BU, SANU, Patrijaršije SPC, Vrhovnog suda, Vlade Srbije. Oni ovako objašnjavaju akciju: „Ovaj nastup predstavlja direktnu kritiku nataloženih nazadnih pojava u društvu i institucija koje ih stvaraju ili makar ne sprečavaju“.

Pesme Horkeškarta su uglavnom samizdat, i dele se slobodno, a neke od njih se mogu skinuti sa njihovog sajta.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. http://www.horkestar.org/ - Hor je promenio ime na zahtev svojih osnivača, grupe Škart

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]