Holotip

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Holotip sa pričvršćenom crvenom etiketom tipa
Holotip morske zvijezde Marocaster coronatus, MHNT

Holotip je jedinstveni fizički primjerak (ili ilustracija) nekog organizma, koji je korišten kada je vrsta (ili niže rangirani takson) formalno opisana. To je jedini fizičke primjerak (ili ilustracija) ili jedan od nekoliko takvih, ali izričito određenih kao holotip. Po Međunarodnom kodeksu zoološke nomenklature (ICZN), holotip je jedan od nekoliko vrsta imenujućih tipova. U Međunarodnom kodeksu nomenklature algi, gljiva i biljaka (ICN) i ICZN definicije tipova su slične u namjeri, ali ne i identične u terminologiji ili osnovnim konceptima.

Na primjer, holotip za leptira Lycaeides idas Longin je očuvani primjerak te vrste, koji je održan u Muzeju za komparativnu zoologiju u Harvardu. 'Izotip je duplikat holotipa i često se uzima za biljke, gdje su holotip i izotipovi često parčadi iste biljne jedinke ili uzoraka iz istog uzgoja.

Holotip nije nužno "tipski" svog taksona, iako bi idealno trebao biti. Ponekad je holotip samo fragment organizma, posebno u slučaju fosila. Naprimjer, holotip Pelorosaurus humerocristatus (Duriatitan), velikog biljojednogdinosaura iz perioda rane jure, je fosil kostiju noge pohranjene u Natural History Museum, London. Čak i ako se naknadno utvrdi bolji uzorak, holotip nije prevaziđen.

Zamjene za holotip[uredi | uredi kod]

U nedostatku holotip, može biti izabrana druga vrsta tipa, od niza različitih vrsta tipova, ovisno o slučaju, kao što su lektotip ili neotip.

Prema ICN, dodatni i raščišćavajući tip mogao bi biti određen prema epitipu, u skladu sa članom 9.8, kada je originalni materijal vidljivo dvosmislen ili nedovoljan.

Konzervirani tip (ICN članak 14.3) ponekad se koristi za ispravljanje problema sa pogrešnim imenom; ovaj uzorak zamjenjuje originalni holotip.

Na primjer, i u ICN i u ICZN, neotip je tip koji je kasnije imenovan u nedostatku originalnog holotipa. Osim toga, prema ICZN-u, Komisija je ovlaštena za zamjenu holotip neotipom, kada se ispostavi da holotipu nedostaju važne dijagnostičke funkcije potrebne za razlikovanje vrsta od njihovih bližih srodnika. Naprimjer, krokodilolikog archosaurskog gmizavca Parasuchus hislopi, Lydekker je 1885 opisao na osnovu premaksila(dio njuške), ali to više nije dovoljno da se Parasuchus razlikuje od svojih bliskih srodnika. Zato je naziv Parasuchus hislopi nomen dubium. Teksaški paleontolog Sankar Chatterjee je predložio da novi tip primjerka, kompletan skelet, biude određen kao holotip.[1] Međunarodna komisija za zoološku nomenklaturu slaže se sa ovom zamjenom originalnog tipskog primjerka sa preporukom da se usvoji kao neotip.[2]

Moderna oznaka holotipa

Postupci za određivanje novog tipskog primjerka kada se originalni izgubi ulaze u raspravu za neke nedavne, visoke profile opisa vrsta u kojima je primjerak označen kao holotip bila živa jedinka kojoj je dozvoljeno da ostane u divljini (npr. nova vrsta majmuna kapucina, iz roda Cebus,[3] Marleyimyia xylocopae ili arunahalski makak Macaca munzala.[4].U takvom slučaju, ne postoji stvarni tipski primjerak na raspolaganju za proučavanje, a postoji mogućnost da treba da budu otklonjene nejasnoće u identitetu i da se naknadno mogu pozvati različite klauzule u ICZN koje omogućavaju označavanje neotipa (Član 75.3.7 u ICZN). Međunarodnog kodeks zoološke nomenklature, član 75.3.7 zahtijeva da imenovanje neotipa mora biti u pratnji iskaza da je to neotip ili odmah po objavljivanju, objaviti da je to vlasništvo priznate naučne ili obrazovne institucije, navodeći ime, koja održava kolekciju za istraživanja, uz odgovarajuće objekte za očuvanje tipa čije ime nose, što ih čini dostupnim za proučavanje, ali ne postoji zahtjev za holotip.[5]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  1. Case 3165, Bulletin of Zoological Nomenclature 58:1 Arhivirano 2007-09-28 na Wayback Machine-u, 30 March 2001.
  2. Opinion 2045, Bulletin of Zoological Nomenclature 60:2 Arhivirano 2007-09-28 na Wayback Machine-u, 30 June 2003.
  3. Mendes Pontes, A.R., Malta A. and Asfora, P.H. 2006. A new species of capuchin monkey, genus Cebus Erxleben (Cebidae, Primates): found at the very brink of extinction in the Pernambuco Endemism Centre. Zootaxa 1200: 1-12.
  4. Sinha, A.,Datta, A., Madhusudan, M. D. and Mishra, C. (2004). "The Arunachal macaque Macaca munzala: a new species from western Arunachal Pradesh, northeastern India". International Journal of Primatology volume: 26 issue: 977 pages: 989.
  5. International Code of Zoological Nomenclature, Art. 75.3.7

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

  • BOA Photographs of type specimens of Neotropical Rhopalocera.