Hladno pivo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hladno Pivo
Hladno pivo na turneji 2013.
Muzički rad
Period aktivnosti1988—2022.
ŽanrPunk rock
Diskografska kućaCroatia Records, T.R.I.P. records / Croatia Records, Jabukaton, Dancing Bear, Menart, Gajba
Članovi
Trenutni članoviZoran "Zoki" Subošić (gitara)
Krešimir "Šoky" Šokec (bas gitara)
Mladen "Suba" Subošić (bubanj)
Milko "Deda" Kiš (klavijature)
Bivši članoviMilan "Mile" Kekin (vokal)
Tadija "Tedi" Martinović (bas gitara)
Davor "Hadžo" Kodžoman (bas gitara)
Stipe Mađor-Božinović (truba)
Ostalo
Službene stranicewww.hladnopivo.hr


Hladno pivo je punk-rock bend iz Zagreba. Sastav je osnovan 1988. godine, a 2022. godine frontmen Mile Kekin napušta bend kako bi se posvetio solo karijeri.

Povijest[uredi | uredi kod]

Prodali su preko 60.000 nosača zvuka, održali oko 600 koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Njemačkoj, osvojili osam Porina, osam Zlatnih Koogli, dva Crna mačka, jednu nagradu Davorin i druge.

Njihov proboj krenuo je krajem osamdesetih iz zagrebačkog zapadnog predgrađa Gajnice, da bi krajem 90-ih ostali ubilježeni kao definitivno najznačajniji domaći punk rock band tih godina i jedan od najboljih rock bandova uopće na domaćoj sceni. Nakon tri albuma koji su zaključili neformalnu trilogiju (Džinovski, G.A.D. i Desetka) u kojoj je Hladno pivo zajedno sa svojom publikom odrastalo i "apsolviralo" sve ulične i klupske odlike pop punka, punk rocka i hardcore punka, bend je odlučio obogatiti svoj izričaj snimivši 1999. do tada najbolje producirani album Pobjeda (producent Edi Cukerić), s novim dodatnim članom Stipom na trubi, te korištenjem klavijatura, akustične i slide gitare što je bučnom iskazu nabacilo nešto mainstream širine i instrumentalne panoramičnosti zvučne slike. Na Pobjedi se u osnovnoj punk rock potki kao bazičnom stilu ili van nje čuju ska ritmovi, country lirika, heavy metal tutnjava, folk poetika, jazzy ugođaj, pa čak i apokaliptični narodnjak Bačkizagre stuhpa šeja.

Krajem 2000. Pivo je zaokružilo devedesete živim albumom Istočno od Gajnica. Sljedeću godinu pjevač Mile koristi za solo projekt ("U tri oka" Mile i Putnici), a pred ljeto 2002. Pivo dovršava himnu za nogometnu reprezentaciju za Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji u kojoj su sudjelovali i golmani Stipe Pletikosa i Tomislav Butina.

Krajem 2002. singl Šamar bio je dio velike međunarodne kampanje za borbu protiv nasilja u obitelji i godinu dana kasnije priskrbio bendu nagradu Hrvatskog Helsinškog odbora. Album Šamar pojavio se početkom lipnja 2003., praćen velikim ljetnim hitom Zimmer Frei. Uslijedila je velika turneja Dođite po šama te njen jesenski nastavak Okrenite drugi obraz. Pivo je Šamarom dominiralo listama najboljih albuma godine, a potvrda kvalitete stigla je i na Porinu i Zlatnoj koogli 2004. U travnju 2004., održali su trijumfalni koncert u krcatoj maloj dvorani Doma sportova koji je ovjekovječen i na DVD-u Pun(k)ondom spo(r)tova. To je raskošno izdanje u samo nekoliko mjeseci prodano u više od dvije tisuće primjeraka.

U proljeće 2005. Pivo je krenulo na turneju naziva Runda za sve, kojom obilazi desetak najvećih hrvatskih gradova. Kulminacija turneje očekuje se 25. svibnja 2007. na Šalati. 14. prosinca 2007. napunili su Dom Sportova, ovog puta koncert je bio u velikoj dvorani, a rasprodan je desetak dana prije održavanja koncerta. U proljeće 2007. izdali su album Knjiga žalbe i popratili ga turnejom Uz žuju nije sve tako sivo, posjetili su sve veće gradove u Hrvatskoj.

Nakon dulje stanke, Hladno pivo je 2011. izdalo album Svijet glamura. Pratila ga je turneja po Hrvatskoj i inozemstvu, čija se proljetna etapa zvala Dodvoravanje Tour 2011, a jesenska Kud pivo tud i ja. 2015. objavljuju album Dani zatvorenih vrata.

Albumi[uredi | uredi kod]

Studijski albumi[uredi | uredi kod]

Koncertni albumi[uredi | uredi kod]

Snimke koncerata[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]