Hišam II al-Hakam

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Hisham II al-Hakam)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Hišam II (966 - 1019; arapski: ھشام‎) bio je treći po redu kalif Kordobe iz dinastije Omejada koji je u dva navrata vladao Al-Andalusom (maurska Iberija, odnosno moderna Španija) - od 976. do 1009. te od 1010. do 1013.

Bio je sin kalifa Al-Hakama II i njegove konkubine Subh. Oca je naslijedio u dobi od 10 godina, zahvaljujući tome što su general Ghalib i Al-Mansur Ibn Abi Aamir (Almansor) uspjeli spriječiti eunuhe da imenuju al-Hakamovog brata na prijestolje. Ispočetka su Subh i tadašnji premijer Jafar al-Mushafi vladali kao regenti, ali je Subh kasnije imenovala Almansora na čelo državne riznice. Almansor je s vremenom odatle akumulirao politički uticaj, dok je mladi kalif ostao obična marioneta. 997. je kalif predao svu vlast Almansoru. Pod Almansorom je Kordopski Kalifat stekao vrhunac moći, proširivši se na sjever Pirinejskog poluotoka i ugrozivši tamošnje kršćanske države.

Nakon Al-Mansurove smrti 1002. vlast je preuzeo njegov sin Abd al-Malik i vodio uspješne kampanje protiv Navarre i Barcelone, ali ga je 1008. ubio Abd ur-Rahman Sangul. Godine 1009. je izbio ustanak pod vodstvom Muhammada II al-Mahdija u kome su svrgnuti i Sangul i Hisham II. Muhamed je postao novi kalif, a Hišam završio u kućnom pritvoru.

Međutim, to je samo dovelo do novog perioda nestabilnosti, pa je i al-Mahdi izgubio vlast koju je preuzeo Sulaiman al-Mustain 1010. Međutim iste godine su ga porazile i svrgnute trupe slavenskih robova-vojnika pod al-Wahdidom. Tada je Hišam vraćen na vlast.

Hišam II je sljedeće tri godine vladao pod uticajem al-Wahdida, koji međutim, nije u bio u stanju kontrolirati berberske trupe, još uvijek vjerne Sulejmanu. Endemski građanski rat se nastavio sljedeće tri godine, i eskalirao s berberskim napadom na Kordobu koja je tada opljačkana i razorena. Što se tada dogodilo s Hišamom, nije poznato; neki izvori navode dda je ubijen 19. aprila 1013. od strane Berbera. U svakom slučaju je Sulejman ponovno postao kalif i vladao sljedeće tri godine.

Hišam je u privatnom životu, kao i njegov otac, bio homoseksualac, te držao muški harem.[1]

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Michael Gerli, Medieval Iberia: An encyclopaedia, 2003 Routledge


Hišam II al-Hakam
bočni ogranak od Banu Quraish
Prethodi:
Al-Hakam II
kalif Kordobe
976–1009
Slijedi:
Mohamed II
Prethodi:
Sulaiman al-Mustain
kalif Kordobe
1010–1013
Slijedi:
Sulaiman al-Mustain