Hijakint

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Hijacint)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Smrt Hijakinta, Jean Broc, 1801. Apolon u rukama drži mrtvog Hijakinta. Disk se vidi pored njihvih nogu.

Hijakint ili Hijacint (grčki: Ὑάκινθος) – bio je princ Sparte, sin muze Klio i makedonskog kralja Pijera, ljubavnik Apolona. Njegov kult u Amiklesu potiče iz mikenske ere.

Hijakint je zaštitničko božanstvo jednog od spartanskih festivala, Hijakintija, koji se održavao svakog leta. Festival je trajao tri dana: prvog dana se tugovalo zbog smrti Hijakinta, da bi se u naredna dva dana radovalo zbog njegovog ponovnog rođenja.

U mitovima Hijakint je prelepi mladić u koga su bili mnogi zaljubljeni. Jedan od zaljubljenih u Hijakinta bio je Tamiris, prvi muškarac zaljubljen u muškarca[1]. Apolon je, takođe, bio Hijakintov ljubavnik.

Prema jednoj verziji mita Apolon i Hijakint su se takmičili u bacanju diska. Apolon je, da bi impresionirao svog eromenosa, bacio disk iz sve snage. Hijakint, da bi impresionirao svog erasta, potrčao je da uhvati disk, koji ga je udario i ubio na mestu.

Prema drugoj verziji mita, Zefir je bio odgovoran za smrt Hijakinta. Zefir je takođe bio zaljubljen u Hijakinta. Hijakint je, međutim, više voleo Apolona, što je kod Zefira izazvalo ljubomoru. Kada je Apolon bacio disk, Zefir (zapadni vetar) ga je oterao u pravu Hijakinta, koji je umro od udara diska.

Po smrti Hijakinta Apolon je bio veoma tužan i nije dozvolio Hadu da dobije dečaka, već ga je pretvorio u cvet Hyacinthus (zumbul), koji je iznikao iz prolivene krvi.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]