Heteferes II

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Hetepheres II)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Heteferes II
kraljica Egipta

Suprug Princ Kauab
faraon Djedefre
Potomstvo Duaenhor
Kaemsekhem
Mindjedef
Meresankh III
Neferhetepes
Otac Khufu
Majka Meritites I?
Religija drevna egipatska religija

Heteferes II je bila kraljica Egipta iz vremena Četvrte dinastije.

Biografija[uredi | uredi kod]

Htp
t p
Hr
r
s
Hetepheres
na hijeroglifima
Period: Staro kraljevstvo
(2686–2181 pne.)

Pretpostavlja se kako je kraljica Heteferes II mogla biti jedan od najdugovječnijih članova Četvrte dinastije, koja je Egiptom vladala od cca. 2723. do 2563. pne. Bila je kćer faraona Khufua[1] te je rođena ili za vrijeme vladavine svog djeda Sneferua ili u ranim godinama vladavine svog oca. Ime je dobila po baki Heteferes I a imala je i tetku po imenu Hetegeres A. Fragmenti titule pronađeni u grobnici Meritites I sugeriraju da je ona mogla biti majka Heteferes II.

Za vrijeme vladavine Khufua Heteferes II se udala za svog brata, krunskog princa Kauaba,[2] sa kojim je imala jedno dijete, kćer po imenu Meresankh III. Nakon smrti prvog supruga, udala se za još jednog brata po imenu Djedefra, koji je kasnije naslijedio Khufua kao kralj Egipta.

Ponovno je postala udovicom kada je Djedefre umro. Brak kćeri Meresankh III za muževog nasljednika Khafru je Heteferes II učinilo punicom nnenog kralja. Nadživjela je svoju kćer Meresank III. Smatra se kako je prilično voljela Meresank III te je dala vlastitu mastabu u istočnom groblju Gize pretvoriti u grobnicu vlastite kćeri. Heteferes II je najvjerojatnije sahranjena u grobnici G7350 iako je posjedovala zajedničku grobnicu sa prvim mužem Kawabom (G7110 i 7120).[3]

Dok su brakovi unutar vladarske porodice bile uobičajeni, višestruki brakovi u ovolikom broju nisu. Dio historičara vjeruje kako su novi brakovi sklapani isključivo kako bi očuvala svoj položaj na dvoru, odnosno da su bili počasne prirode.[4] Sama nikada nije imala nasljednika i nikada nije dobila titulu Kraljeve majke.[5]

Heteferes je konačno umrla u doba faraona Shepseskafa, sina i nasljednika Menkaure, te je tako bila svjedokom vladavine najmanje pet, odnosno šest (ako se računa da je rođena u doba Sneferua) faraona Četvrte dinastije.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Aidan Dodson & Dyan Hilton, The Complete Royal Families of Ancient Egypt, Thames & Hudson (2004), p.57
  2. Michael Rice, Who's Who in Ancient Egypt, Routledge London & New York, 1999. p.67
  3. Dodson, p.57
  4. Tyldesley, Joyce. Chronicle of the Queens of Egypt. p.46. Thames & Hudson. 2006. ISBN 0-500-05145-3
  5. Tyldesley, p.46.