Heraklo od Makedonije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Heraklo od Makedonije (cca. 327. pne. - 309. pne.) je bio vanbračni sin makedonskog kralja Aleksandra Velikog i perzijske plemkinje Barsine, njegove ljubavnice. Ime je dobio po istoimenom mitološkom junaku čijim su se potomcima smatrali članovi makedonske kraljevske kuće Argeada.

Kada je Aleksandar umro 323. pne. Barsina je, uz pomoć Nearha, bezuspješno pokušala Herakla nametnuti kao nasljednika. Dijadosi su se umjesto toga odlučili za suvladarstvo Aleksandrovog epileptičnog brata Filipa i nerođenog sina Aleksandra IV. Barsina se potom s djetetom sklonila u Pergam, gdje je Heraklo živio sve do 310. ili 309. pne. kada je Kasandar ubio Aleksandra IV. Tada je makedonski regent Poliperhon počeo tvrditi da je upravo Heraklo nalegitmniji nasljednik. Kasandar je tada podmitio Poliperhona da ubije Barsinu i Herakla, što je učinjeno.

Antički izvori su podijeljeni oko toga da li je Heraklo bio Aleksandrov sin, ili da li je Barsina uopće bila njegova ljubavnica. Postoje špekulacije da se Heraklo pojavio kao pretendent na prijestolje manje zbog porijekla, a više zbog fizičke sličnosti s mladim Aleksandrom.

Napomene[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]