Henri Matisse

Izvor: Wikipedia
Henri Matisse

Fotografija Henria Matissea; autor: Carl Van Vechten, 1933
Ime po rođenju Henri-Émile-Benoît Matisse
Rođenje 31. decembar 1869. (1869-12-31)
Le Cateau-Cambrésis, Nord
Smrt 3. novembar 1954. (dob: 84)
Nice, Alpes-Maritimes
Nacionalnost francuska
Polje slikanje, grafika, kiparstvo, kolaži
Obrazovanje Académie Julian, William-Adolphe Bouguereau, Gustave Moreau
Pokret fovizam, modernizam, impressionizam
Djela

Žena sa šeširom (Madame Matisse), 1905 u muzejima:

Pokrovitelji Gertrude Stein, Etta Cone, Claribel Cone, Michael i Sarah Stein, Albert C. Barnes
Uticaj od John Peter Russell, Paul Cézanne, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Paul Signac
Uticaj na Hans Hofmann, David Hockney, Tom Wesselmann

Henri Matisse (Le Cateau-Cambrésis, 31. 12. 1869. — Nice, 3. 11. 1954.), francuski slikar, grafičar, kipar i dekorater

Napustio je pravnu karijeru i s 22 godine otišao u Pariz učiti slikarstvo u ateljeu Gustava Moreaua u čijoj se radionici okupila gotovo većina tadašnjih mladih slikara koji su poslije činili pokret fovizma. Uz Matissea, bili su tu i André Derain, Maurice de Vlaminck, Georges Braque, Raoul Dufy i mnogi drugi. Taj naraštaj slijedio je prije svega svoj instinkt.

Od impresionističkog luminizma putovalo se u područje čistog kolorita. Nastup mladih slikara izazvao je negodovanje i šire publike i kritičara. Dočekivali su ih s porugom kao što su bili dočekivani svi novatori francuske umjetnosti. Fovizam je kao pokret trajao samo nekoliko godina. Nakon toga članovi skupine počeli su slijediti i druge pravce. Najznačajnija Matisseova slika toga razdoblja je kompozicija Ples . Već u tom djelu dolaze do izražaja bitna svojstva Matisseova opusa, plošni tretman, zatvorene obojene površine bez tonskih prijelaza te izrazit smisao za pokret i krivulju što se postupno preobražava u arabesku. U intimnom interijeru likovi su prikazani s vazama i cvjetnim aranžmanima te bogatom šarenom tapetom koja ih uokviruje. Potaknuti su putovanjima u Maroko kao i egzotičnim krajolicima iz Tangera. Svjetski ugled Matisse stječe u Njemačkoj i Americi, a osobito u Rusiji. U kasnijim djelima sve se više usredotočuje na mrtve prirode te aranžirano cvijeće i voće. Majstora boje povremeno su privlačili radovi u plastici, litografije i keramika.

Matisse je nastavio tradiciju velikog francuskog slikarstva u novoj, suvremenijoj varijanti. I francuska slikarska mladež i stranci koji su hrlili u Pariz, u tu slikarsku Meku, bili su oduševljeni njegovim mislima. Utjecaj Matisseova slikarstva na Europu i svjetsko slikarstvo bio je već tih godina golem, a tako je ostalo i do danas.


P vip.svg Nedovršeni članak Henri Matisse koji govori o ličnosti je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.