Henri Matisse

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Henri Matisse
fovizam, modernizam, impressionizam
Fotografija Henria Matissea; autor: Carl Van Vechten, 1933
Biografske informacije
RođenjeHenri-Émile-Benoît Matisse
(1869-12-31)31. 12. 1869.
Le Cateau-Cambrésis, Nord
Smrt3. 11. 1954. (dob: 84)
Nice, Alpes-Maritimes
Nacionalnostfrancuska
Profesionalne informacije
ObrazovanjeAcadémie Julian, William-Adolphe Bouguereau, Gustave Moreau
Opus
Poljeslikanje, grafika, kiparstvo, kolaži
PokroviteljiGertrude Stein, Etta Cone, Claribel Cone, Michael i Sarah Stein, Albert C. Barnes
Znamenita djela
Influencija

Henri Matisse (Le Cateau-Cambrésis, 31. 12. 1869. — Nice, 3. 11. 1954.), francuski slikar, grafičar, kipar i dekorater

Napustio je pravnu karijeru i s 22 godine otišao u Pariz učiti slikarstvo u ateljeu Gustava Moreaua u čijoj se radionici okupila gotovo većina tadašnjih mladih slikara koji su poslije činili pokret fovizma. Uz Matissea, bili su tu i André Derain, Maurice de Vlaminck, Georges Braque, Raoul Dufy i mnogi drugi. Taj naraštaj slijedio je prije svega svoj instinkt.

Od impresionističkog luminizma putovalo se u područje čistog kolorita. Nastup mladih slikara izazvao je negodovanje i šire publike i kritičara. Dočekivali su ih s porugom kao što su bili dočekivani svi novatori francuske umjetnosti. Fovizam je kao pokret trajao samo nekoliko godina. Nakon toga članovi skupine počeli su slijediti i druge pravce. Najznačajnija Matisseova slika toga razdoblja je kompozicija Ples . Već u tom djelu dolaze do izražaja bitna svojstva Matisseova opusa, plošni tretman, zatvorene obojene površine bez tonskih prijelaza te izrazit smisao za pokret i krivulju što se postupno preobražava u arabesku. U intimnom interijeru likovi su prikazani s vazama i cvjetnim aranžmanima te bogatom šarenom tapetom koja ih uokviruje. Potaknuti su putovanjima u Maroko kao i egzotičnim krajolicima iz Tangera. Svjetski ugled Matisse stječe u Njemačkoj i Americi, a osobito u Rusiji. U kasnijim djelima sve se više usredotočuje na mrtve prirode te aranžirano cvijeće i voće. Majstora boje povremeno su privlačili radovi u plastici, litografije i keramika.

Matisse je nastavio tradiciju velikog francuskog slikarstva u novoj, suvremenijoj varijanti. I francuska slikarska mladež i stranci koji su hrlili u Pariz, u tu slikarsku Meku, bili su oduševljeni njegovim mislima. Utjecaj Matisseova slikarstva na Europu i svjetsko slikarstvo bio je već tih godina golem, a tako je ostalo i do danas.