Heavy Metal (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Heavy Metal
Kino poster
RežijaGerald Potterton
ProducentLeonard Mogel
Ivan Reitman
ScenarioDaniel Goldberg
Len Blum
UlogeHarvey Atkin
Jackie Burroughs
John Candy
Eugene Levy
Marilyn Lightstone
Harold Ramis
Richard Romanus
Alice Playten
MuzikaElmer Bernstein
MontažaIan Llande
Mick Manning
Gerald Tripp
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere
7. 8. 1981 (1981-08-07)
Trajanje90 min.
Zemlja Kanada
Jezikengleski
Budžet9.300.000$[1]
Web stranicahttp://www.sonypictures.com/movies/heavymetal/
Heavy Metal na Internet Movie Database

Heavy Metal je kanadski SF animirani film za odrasle iz 1981. koji je režirao Gerald Potterton. Glasovne uloge tumače Harvey Atkin, Jackie Burroughs, John Candy, Eugene Levy, Marilyn Lightstone i Harold Ramis. Scenarij su napisali Daniel Goldberg i Len Blum.

Film je omnibus nekoliko kratkih SF i fantasy priča koje su adaptirane iz časopisa Heavy Metal te izvornih priča nadahnutih po istom duhu. Poput časopisa, i film obilježava nasilje, seksualnost i odrasle teme. Nekoliko animacijskih kuća je istodobno radilo na završetku filma. Film je s vremenom stekao kultni status te je zaradio 19,57 milijuna $ u američkim kinima.[1] Po filmu je 2000. snimljen i slabije prihvaćen nastavak, Heavy Metal 2000.

Radnja[uredi | uredi kod]

Soft Landing[uredi | uredi kod]

Space Shuttle leti u orbiti iznad Zemlje. Astronaut u autu se potom spusti u pustinjski kanjon.

Grimaldi[uredi | uredi kod]

Astronaut Grimaldi stiže kući gdje ga pozdravlja kćer. Pokaže joj kristalnu, zelenu sferu. No, iz nje izađe kugla koja otopi astronauta te se prestrašenoj djevojci predstavi kao "zbroj svih zala", Loc-Nar.

Harry Canyon[uredi | uredi kod]

New York, 2031. Cinični taksist Harry Canyon se uplete u incident u kojem spasi djevojku od gangstera Rudnicka, koji je ubio njenog oca. Ona mu ispriča o otkriću oca, Loc-Naru. U njegovom stanu, oni imaju seksualni odnos. Idućeg dana, jedan od njegovih mušterija je Rudnick. Harry pristaje na izmjenu te mu proda Loc-Nar, ali isti ubija Rudncika kada ga izvadi iz izolacijske komore. Djevojka potom obavijesti Harryja da će zadržati zarađeni novac od razmjene te usmjeri pištolj na njega. Harry upotrijebi dezintegrator na nju, koji je instaliran na sjedalu njegovog taksija, te tako on zadrži sav novac.

Den[uredi | uredi kod]

Tinejdžer "šmokljan" pronalazi zeleni meteor te ga stavi u svoju kolekciju kamenja. Tijekom svjetlosnog eksperimenta, kugla ga odbaci u drugi svijet, gdje postaje ćelavi snagator Den. Spasi mladu djevojku od rituala prema kojem je trebala biti žrtvovana Uhluhtcu. Ona mu se predstavi kao Katherine Wells te mu zahvali seksualnom uslugom, ali ih prekinu pomoćnici Arda, čovjeka koji traži Loc-Nar. Naređuje Denu da mu ga donese od Kraljice, koja je izvela ritual. Den biva uhićen u palači Kraljice, ali mu ona ponudi seks. U međuvremenu, drugi uzimaju Loc-Nar, te Den bježi kako bi spasio Katherine of Arda. Uspijeva uz pomoć novog svjetlosnog eksperimenta protjerati Arda i Kraljicu. Den potom odlazi sa Katherine prema zalasku sunca.

Captain Sternn[uredi | uredi kod]

Na svemirskoj stanici, kapetan Sternn je na sudu. Ipak, usprkos savjetu odvjetnika, izjasni se da "nije kriv" jer je podmitio jednog svjedoka, Hanovera Fistea. Loc-Nar se pojavi te natjera Fistea da izgovori istinu o Sternnovim zlodjelima, te potom postaje mišičav div koji proganja Sternna po stanici. Sternn ga uspijeva izbaciti u svemir, a Loc-Nar ulazi u zemljinu atmosferu.

B-17[uredi | uredi kod]

Drugi svjetski rat. Borbeni zrakoplov leti kući, ali se Loc-Nar pojavi te oživi mrtvu posadu na avionu. Kopilot pogiba, ali se pilot spašava padobranom. Sleti na jedan otok gdje pronađe grobnice aviona iz raznih vremenskih razdoblja.

So Beautiful and So Dangerous[uredi | uredi kod]

Dr. Anrak stiže u Pentagon na sastanak na kojem se govori o tajnovitim mutacijama koje se javljaju po SAD-u. Primjeti Loc-Nar u medaljonu Glorije, stenografkinje, te se ponaša netipično seksualno. Pojavi se svemirski brod koji razbije krov te otme Anraka i Gloriju. Robot u svemirskom brodu otkriva da je Anrak zapravo pokvareni android, te nagovara Gloriju da imaju seks. Vanzemaljac pilot je pak previše intoksikiran da ravno leti te se brod sudari u veliku svemirsku stanicu.

Taarna[uredi | uredi kod]

Loc-Nar, sada veličine meteora, pada na vulkan, te pretvori ljudsko pleme u mutirane barbare koji pustoše mirni grad. Starješine pozivaju pripadnicu posljednje rase ratnika, Taarnu, lijepu ženu, koja krene osvetiti grad na letećem biću. Iako je zarobljena i ranjena, uspijeva pobijediti vođu barbara. Na kraju žrtvuje samu sebe te uništava Loc-Nar.

Epilog[uredi | uredi kod]

Loc-Nar je još uvijek u kući djevojčice iz početka filma. Uništava kuću, ali se pojavi Taarnino leteće biće te djevojčica postaje Taarna, čime će braniti svemir od Loc-Nara nove generacije.

Kritike[uredi | uredi kod]

Svatko tko smatra da sat i pol vremena nije predugo kako bi potrošio na strip, će reći da je Heavy Metal impresivan. Iako duguje dobar dio svoje tvrdoće i nihilizma Ralphu Bakshiju, ovaj dugometražni animirani film ima svoju vlastitu stazu, te spaja znanstvenu-fantastiku, misticizam, seks, nasilje i Rock 'n Roll. Većinom vremena, ovi elementi čine ono što tvorci žele od njih, te tvore težak spoj.

– Janet Maslin[2]

Ovaj dugometražni animirani film, koji se temelji na fantazijama objavljenima u istoimenom časopisu, se sastoji od perverznih seks priča o mačevima i čarolijama koje se orijentiraju na mušku publiku, te je neka vrsta adolescentnog spoja Zone sumraka i Playboya... Morate se zapitati o toj hrpi animatora koji sjede i crtaju animiarane likove koji se seksaju, a svi ti pronicljivi dijalozi ovdje ne mijenjaju činjenicu da je ovo jednostavno eksploatacija na vrlo nezreloj razini.

– Chris Hicks[3]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 „Heavy Metal (1981)”. The Numbers. 
  2. Janet Maslin (7.8. 1981). „Heavy Metal, Adult Cartoon”. New York Times. 
  3. Chris Hicks (25.6. 1996). „Heavy Metal”. desertnews.com. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]