Harry Wright

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Harry Wright

William Henry Wright (10.1. 18353.10. 1895.) bio je američki profesionalni igrač, menadžer i inovator bejzbola.

Poznat je po tome što je sastavio, vodio i kao center field igrao za legendarni tim Cincinnati Red Stockings godine 1869. Smatra ga se prvim pravim bejzbol menadžerom.

Godine 1953. je ušao u Baseball Hall of Fame.

Biografija[uredi | uredi kod]

Harry Wright je rođen u Engleskoj kao sin Samuela Wrighta, profesionalnog igrača kriketa. U dobi od 3 godine je zajedno s ocem emigrirao u SAD, gdje je rane godine života proveo pomažući ocu u St. George Cricket Clubu u New Yorku. I on i njegov 12 godina mlađi brat George su namjeravali krenuti očevim stopama, ali su se istovremeno počeli zanimati i za bejzbol te igrati za amaterske klubove.

Međutim njegovu karijeru bejzbol igrača je prekinulo izbijanje američkog građanskog rata. Kada je rat završio, preselio se u Cincinnati kako bi profesionalno igrao za tamošnji Union Cricket Club. Međutim, taj je klub dijelio igralište s novim bejzbol klubom, a Wright je odmah postao njegov igrač i menadžer.

Wright je godine 1869. iskoristio odluku National Association of Base Ball Players (NABBP) da dozvoli profesionalne klubove, te je stvorio tim koji je te sezone nije izgubio nijednu utakmicu u ligi. Međutim, sljedeće godine je uprava kluba odlučila prekinuti plaćanje profesionalnih igrača, pa ga je Harry Wright napustio.

Godine 1871. je u novoj profesionalnoj ligi NA postao menadžer Boston Red Stockingsa koji su postali njen dominantna klub. U klubu je ostao sve do 1881. godine, kada je prešao u Providence Grays. Godine 1884. se preselio u Philadelphia Quakers gdje je godine 1893. dovršio karijeru.

Tokom cijele menadžerske karijere je imao 1225 pobjeda i 885 poraza, odnosno prosjek od 0,581.

Literatura[uredi | uredi kod]

[1]

Prethodi:
prvi menadžer
menadžeri Boston Red Capsa
1876-1881
Slijedi:
John Morrill
Prethodi:
Blondie Purcell
menadžer Philadelphia Philliesa
1884-1893
Slijedi:
Arthur Irwin