Harghita (okrug)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Harghita
Pozicija Harghite na karti Rumunjske
U sastavu Rumunjske
Upravni oblik okrug
Glavni grad Miercurea-Ciuc
predsjednik Csaba Borboly
Površina 6639 km²
Stanovništvo 310.867
Gustoća 47 stanovnika na km²
Web stranica

Harghita čita se Hargita (rumunjski: Județul Harghita, (mađarski: Hargita megye) je jedan od 41 rumunjskih okruga (județa / jedinica lokalne uprave) na istoku Rumunjske u Transilvaniji.

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Harghita graniči sa okruzima; Suceavom sa sjevera, Neamțom i Bacăom sa istoka, Braşovom i Covasnom sa juga i Mureşom sa zapada.

Teren Harghite prostire se po Istočnim Karpatima, tu leže planinski masivi Baraolt, Gurghiu i vulkanski Harghita u kom leže dvije depresije Ciuc i Gurge.

U Harghiti izviru dvije najznačajnije rijeke Transilvanije Moriš koji teče prema sjeverozapadu i Olt koji oplakuje jug.[1] Administrativni centar je grad - Miercurea-Ciuc[1], ostala veća naselja su Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni i Toplița.

U Harghiti ima puno termalnih izvora pored kojih su se razvila lječilišta; Borsec, Jigodin, Sâncrăieni i Tuşnad. Kod Tuşnada se nalazi jedino rumunjsko vulkansko jezero Sfânta Ana.[1]

Harghita ima površinu od 6,639 km²[1] a po popisu stanovništva iz 2011. imala je 310,867 stanovnika[2], njihov nacionalni sastav bio je slijedeći:

Tako da je Okrug Harghita prvi po broju Mađara, odmah do njega je susjedni Okrug Covasna.

Harghita je pretežno poljoprivredni kraj, u kom se stanovnici bave stočarstvom, ratarstvom i voćarstvom.[1]

Harghita ima i nešto industrije u Sâncrăienu, Odorheiu Secuiescu i Sânsimionu se proizvode tekstil, prehrambeni proizvodi i obrađuje drvo. Strojevi se proizvode u Odorheiu Secuiescu i Vlahițasi, željezna ruda kopa se kod Lueta, a sol kod Praida.[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Harghita (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 28. 02. 2015. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 „Recensamantul Populatiei si Locuintelor 2011: Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune” (rumunjski). Asseco. Arhivirano iz originala na datum 2016-01-18. Pristupljeno 28. 02. 2015. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]