Hair (mjuzikl)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hair
The American Tribal Love-Rock Musical
originalni brodvejski poster
Muzika: Galt MacDermot
Tekst: James Rado
Gerome Ragni
Scenario: James Rado
Gerome Ragni
Produkcije: Off-Broadway 1967
Broadway 1968
West End 1968
Beograd 1968
Broadway 1977
filmska verzija 1979
London 1993
Broadway 2009
West End 2010

Hair: The American Tribal Love-Rock Musical, poznatiji pod skraćenim naslovom Hair (ili u prijevodu Kosa) je američki kazališni rock mjuzikl premijerno prikazan 1967. u New Yorku (off-Broadway). Dijalog i stihove su napisali glumci James Rado i Gerome Ragni, a glazbu je skladao Galt MacDermot. Radnja prikazuje "pleme" dugokosih hipika i boema koji žive na njujorškim ulicama i nastoje izbjeći regrutaciju i sudjelovanje u vijetnamskom ratu, a protagonist je mladić po imenu Claude koji razmišlja o tome da li da im se pridruži ili posluša svoje roditelje i ode u rat. Nastao kao proizvod kontrakulture i antiratnog bunda 1960-ih, Hair je izazvao određene kontroverze time što je koristio psovke, prikazivao i slavio korištenje droga, te golotinju na pozornici. Usprkos toga je "pogodio" duh vremena, te je već sljedeće godine dobio službenu broadwaysku premijeru i doživio ogroman uspjeh. Mnoge od njegovih pjesama su postale hitovi.

Također je postavljen u nizu drugih zemalja, uključujući i bivšu Jugoslaviju, odnosno Beograd, gdje ju je postavila Mira Trailović, a predstavu, između ostalih, gledao i Tito. Scene iz predstave prikazani u filmu Ubistvo na svirep i podmukao način iz niskih pobuda 1969. godine.

Kasnijim je generacijama mjuzikl ipak najpoznatiji po izuzetno popularnoj filmskoj verziji iz 1979. koju je režirao Miloš Forman.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]