Habrija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Habrija (grčki: Χαβρίας, ? - 357. pne.) je bio atenski vojskovođa koji je živio u 4. vijeku pne. Godine 388. pne. je za vrijeme korintskog rata kod Egine pobijedio Spartance i Eginjenae pod Gorgopom, a potom komandirao flotom koja je poslana Evagori, kralju Cipra, kako bi mu pomogla protiv Perzijanaca. Godine 378. pne., nakon što je Atena ponovno sklopila savez sa Tebancima kod Tebe je porazio spartanskog kralja Agesilaja II. Pri tome je prvi put primijenio novi manevar koga je izmislio - hopliti su neprijateljski juriš dočekivali na lijevom koljenu tako da bi štitovi bili naslonjeni na tlo.

Godine 376. pne. je porazio spartansku flotu u odlučujućoj bitci kod Naksosa. Kasnije, nakon što se Atena okrenula protiv Tebe i sklopila savez sa Spartom, odbio je Epaminondu pod zidinama Korinta.

Godine 366. pne. su on i Kalistrat optuženi za izdaju nakon što su predložili predaju Oropa Tebancima. Na suđenju je oslobođen optužbi, a potom je otišao u Egipat gdje je tamošnjem kralju Teosu pomagao obranu od perzijskog napda. Kada je godine 357. pne. izbio Savznički rat vratiop se u Atenu i pridružio Haresu kao komandantu atenske flote. Poginuo je u napadu na otok Hios.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Pritchett, W. Kendrick (1974). The Greek State at War. 2. London: University of California Press. str. 72–77. ISBN 0520025652.