HŠK Concordia

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
HŠK Concordia Zagreb
Hrvatski športski klub Concordia Zagreb
Nema grba ? Postavite ga sami.
Općenito
Osnivanje 1906.
Stadion Stadion u Kranjčevićevoj , Zagreb
(12.000 gledatelja)
Ličnosti
Predsjednik Hrvat
Trener Hrvat
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući

HŠK Concordia je bio nogometni klub iz Zagreba.

Concordia, Hrvatski športski klub (HŠK) je bio klub sa više sportskih disciplina osnovan u Zagrebu. Budući da su osnivači bili srednjoškolci, klub je osnovan kao Srednjoškolski športski klub (do 1911.).

Do kraj Prvog svjetskog rata nogometni klub je odigrao mnogobrojne utakmice s domaćim i stranim klubovima. Odmah nakon Prvog svjetskog rata predratni članovi su s članovima predratne ŠK Viktorije obnovili rad kluba pod imenom Concordia- Viktorija, no ubrzo je vraćeno staro ime Concordia.

Jedna od najvažnijih akcija bila je izgradnja igrališta na Tratinskoj cesti (današnji stadion u Kranjčevićevoj), tada najvećeg u Zagrebu, koja je završena 1921. Dotad je Concordia nastupala na srednjoškolskom igralištu zvanom Elipsa (današnje igralište u Klaićevoj). Na igralištu Concordije odigrana je 1931. prva utakmica pod rasvjetom (sastale su se gradske vrste Zagreba i Madrida).

U sastavu kluba osim nogometne, djelovale su i sekcije za mačevanje, atletiku, skijanje, hokej na travi, tenis i stolni tenis. Nogometna selekcije osvojila je jugoslavenska prvenstva 1930. i 1932. te prvenstvo Hrvatske 1942. Do 1940. predsjednici kluba bili su E. Rosmanith (1906.-11.), J. Reberski, (1912.-22.), R. Rosmanith (1923.), M. Pajnić (1924.), M. Bosnić (1925.-32.) te L. Thaller (1933.-40.).

Najpoznatiji igrači bili su: Ivan Pavelić, Aleksandar Živković, Belošević, Jazbec, Zvonimir Monsider, Danijel Premerl, Dragutin Babić, Pavletić, Sergije Demić, Franjo Rupnik, Boško Simonović, Gustav Remec, Boško Ralić, Svetislav Valjarević, Boris Praunsperger, Egidio Martinovich, Pavao Löw, Adolf Percl, Slavin Cindrić, Radovan Pavelić, Nikola Babić, Rikard Pavelić, Veljko Ugrinić, Nikola Pavelić, Artur Dubravčić, Rudolf Hitrec, Stjepan Bocak, Slavko Kodrnja, Alfons Pažur i Karlo Muradori. Od ostalih športaša najpoznatiji su bili tenisač Punčec i atletičar Buratović. Klub je djelovao i za vrijeme NDH, a 1945. preimenovan je u Zeleni 1906..

NK Zagreb je za svoj treći dres odabrao zelenu boju u čast Concordije na čijem stadionu nastupa.

Klupski uspjesi[uredi | uredi kod]

Rezultati po sezonama[uredi | uredi kod]

(popis nepotpun)

Izvori[uredi | uredi kod]