Haakon Sigurdsson

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Håkon Sigurdsson)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Haakon Jarl
autor: Christian Krohg

Haakon Sigurdarson (Haakon II, Haakon Jarl) (staronordijski: Hákon Sigurðarson, norveški: Håkon Sigurdsson) (cca. 937 – 995) bio je de facto vladar Norveške od 975. do 995.[1]

Haakon je bio sin Sigurda Haakonssona, jarla Ladea i vladara Trøndelaga i Hålogalanda. Majka mu je bila Bergljot Toresdatter, kćer Torea Ragnvaldssona, jarla Morea. Adam Bremenski je tvrdio da je bio "rodom od Ivara (možda Ivara Beskosnog) te poticao od rase divova".[2] U sagama se navodilo da je Haakon tvrdio da potiče od božanske loze Sæminga, sina Odinovog.

Haakon je jarlom postao nakon što su mu oca 961. ubili pristaše norveškog kralja Haralda Sivog plašta. Pred njima je Haakon izbjegao u Dansku na dvor tamošnjeg kralja Haralda Plavozubog. Nakon što je 971. Plavozubi organizirao uspješni atentat na Sivog plašta, Haakon je iskoristio priliku da oružjem protjera njegove sinove iz Norveške te postao danski vazal. Sa svojim sizerenom je, međutim, došao u sukob nakon što se Plavozubi pokrstio te naredio da se u Norveškoj uvede kršćanstvo. Haakon se kao paganin tome protivio te je protjerao kršćanske misionare. Godine 974. je iskoristio poraz Plavozubog u ratu s Nijemcima kako bi proglasio nezavisnost Norveške.

Godine 977. je stupio u savez sa Vladimirom I Kijevskim te mu pomogao povratiti odmetnuti Novogorod. Godine 986. je porazio dansku flotu u velikoj bitci bitci kod Hjörungavágra.

Kada se godine 995. u Norveškoj iskrcao Olaf Tryggvason, daleki potomak kralja Haralda Lijepokosog, Haakon je brzo izgubio svoje pristaše. Ubio ga je vlastiti rob. Njegov sinovi Eirik Håkonson i Sveinn Hákonarson su se sklonili u Švedsku kod kralja Olofa Skötkonunga.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Haakon Sigurdsson (Norway Nobility)
  2. Adam of Bremen, Gesta Hammaburgensis Ecclesiae Pontificum II xxv (§ 22), tr. Francis J. Tschan, History of the Archbishops of Hamburg-Bremen. New York, 1959.

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Porijeklo[uredi | uredi kod]

Haakon Sigurdsson
Umro/la: 995
Političke funkcije
Prethodi:
Sigurðr Hákonarson
Jarl of Hlaðir
962–995
Slijedi:
Eiríkr Hákonarson
Kraljevske titule
Prethodi:
Harald Greycloak
King of Norway
975–995
Slijedi:
Olaf Tryggvason