Gur Emir

Izvor: Wikipedia

Gur-e Amir (perzijski: گور امیر‎) je mauzolej koji je azijski osvajač Tamerlan (danas poznat kao Timur) dao sagraditi u Samarkandu (u današnjem Uzbekistanu). Ta je građevina važna u historiji islamske arhitekture s obzirom da je poslužila kao model za buduće monumentalne mughalske grobnice kao što su Humayunov grob u Delhiju te znameniti Taj Mahal u Agri, koga su Timurovi nasljednici iz Mogulske dinastije sagradili u sjevernoj Indiji.

Timur je grobnicu namijenio svojim nasljednicima iz dinastije Timurida, ali je u njoj godine 1405. pokopan zato jer se njegovo tijelo zbog snježnih nanosa i zapriječenih planinskih prijevoja nije moglo odvesti do predviđene grobnice u Shahrisabzu. Grobnicu je dovršio njegov unuk Ulugh Begh, koji je također u njoj pokopan.

19.6. 1941. je grobnicu otvorio sovjetski arheolog i antropolog Mihail Gerasimov te odnio Timorove i ostatke njegovih potomaka u Taškent kako bi pokušao rekonstruirati njihov lik. Tri dana kasnije je počela operacija Barbarossa, zbog čega je nastala legenda o prokletstvu koje će snaći svakoga tko uznemiri Timurov grob. Nakon što je Gerasimov rekonstruirao Timurov lik, posmrtni ostaci su godine 1942. svečano pokopani po muslimanskim običajima i nedugo potom je došlo do prekretnice u ratu.

Eksterni linkovi[uredi - уреди]

Koordinate: 39°38′54″N 66°58′08″E / 39.64833, 66.96889