Grofovija Empúries

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Grb Grofovije Empúries.
Položaj Grofovije Empúries
Hug IV, grof od Empúriesa,i Pero Maça, gospodar Sangarréna za vrijeme protiv Maura na Mallorci oko 1229.

Grofovija Empúries (katalonski: Comtat d'Empúries; latinski: Comitatus Emporiarum) je bila srednjovjekovna grofovija sa sjedištem u katalonskom gradu Empúries a koja je obuhvaćala oblast Peralada. Odgovara historijskoj comarci Empordà.

Nakon što su ih Franci osvojili 785. godine, Empúries i Peralada su došli pod vlast Grofovije Girona. Oko 813. godine je Empúries sa Peraladom postala vlastita grofovija pod Ermengarom. On i drugi rani grofovi su najvjerojatnije bili vizigotskog porijekla. Godine 817. je Empúries ujedinjen sa Grofovijom pod kojom je ostao do 989. Od 835. do 844. Sunyer I je vladao Empúriesom i Peraladom dok je Alaric I vladao Roussillonom i Vallespirom.

Nakon smrti Gausfreda I 989. godine, Roussillon i Empúries su se razdvohili. Gausfredov stariji sin Hug I je preuzeo Empúries dok je Giselbert I preuzeo Roussillon. Grofovska dinastija se održala do 1322. godine. Posljednji grof Hug VI ju je prodao Petru I od Riberagoze za baroniju Pego i gradove Xaló i Laguar (u Kraljevini Valenciji). Petar ih je kasnije zamijenio sa Rejmondom Berengarom I za grofoviju Prades 1341. Otada je Empúries bio apanaža Krune Aragona.

Popis grofova[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]