Clare (grofovija)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Grofovija Clare)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Okrug Kler
County Clare / Contae an Chláir

Grb okruga

Zastava okruga
 
Položaj okruga Kler na irskom ostrvu
 
Država  Irska
Pokrajina Manster
Sedište Enis
 
Površina 3.450 km²
Stanovništvo 116.885 (2011.)
Gustina naseljenosti 33,9/km²
 
Registarske tablice CE
Veb stranica www.clarecoco.ie

Okrug Kler (engl. County Clare, ir. Contae an Chláir) je jedan od 32 istorijska okruga na ostrvu Irskoj, smešten u njegovom zapadnom delu, u pokrajini Manster.

Danas je okrug Kler jedan od 26 zvaničnih okruga Republike Irske, kao osnovnih upravnih jedinica u državi. Sedište okruga je grad Enis.

Položaj i granice okruga[uredi | uredi kod]

Okrug Kler se nalazi u zapadnom delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Kler je po prostranstvu jedan od većih irskih okruga - zauzima 7. mesto među 32 okruga.

Reljef: Okrug Kler se sastoji dve sasvim različite celine. Veći deo okruga je ravničarski, nadmorske visine 50-100 m. Stoga je okrug poznat kao poljoprivredno područje. Krajnje zapadni deo okruga je više brdski. U okviru njega nalazi se i oblast Baren, poznata po izrazitom kraškom reljefu.

Klima Klima u okrugu Kler je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Okrug Kler je bogat vodama. Okrug ima dugu obalu ka Atlantiku na zapadu, jugozapadu i severozapadu. Na jugoistoku okruga se nalazi ušće poznate irske reke Šenon, koja se potom razvija u veliki estuar. Istočnu granicu okruga čini veliko irsko jezero Derg. Unutar okruga postoji više rečica i malih jezera.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Grad Enis, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Kler živelo je preko 115 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca. Ovo je za više nego dvostruko manje nego na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Međutim, poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od blizu 1% godišnje.

Gustina naseljenosti - Okrug Kler ima gustinu naseljenosti od oko 33 st./km², što je za gotovo dvostruko manje od državnog proseka (oko 60 st./km²). Južni deo okruga je bolje naseljen nego zapadni i severni.

Jezik: U celom okrugu se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]