Antipapa Grgur VI

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Grgur VI., protupapa)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je članak o antipapi Grguru VI. Za članak o papi Grguru VI ili Ivanu Gracijanu, također ponekad navođenom kao antipap, v. Papa Grgur VI.
Grgur VI.
Gregorius VI
Razdoblje papinstva 1012.
Prethodni protupapa Ivan XVI.
Slijedeći protupapa Benedikt X.
Pape imena Grgur
Portal:Kršćanstvo

Protupapa Grgur VI. (1012-1018fl. 1012-1018) je bio kratkotrajni katolički protupapa 1012. godine. Njegovo porijeklo niti godine rođenja nisu poznate; pretpostavlja se da je bio blizak rimskom aristokratskom klanu Crescenzi koji je dominirao papinstvom u prethodnim decenijama. U svakom slučaju, prvi put se spominje nakon smrti pape Sergija IV u maju 1012. kada se proglasio papom, iako je većinu glasova, odnosno pobjedu na izboru odnio kandidat kasnije poznat kao Benedikt VIII. Dio historičara smatra da je Grgur bio legitimni papa, ali da su ga potom na silu svrgnule i iz Rima protjerale Benediktove pristaše.

Grgur je nakon toga otišao u Njemačku tražiti pomoć od cara Heinricha II koji ga je primio u audijenciju 25. decembra iste godine. Obećao mu je da će razmotriti njegov zahtjev, odnosno je li njegovo papinstvo u skladu sa kanonskim pravom, istovremeno mu zabranivši da nosi papinsku odjeću. Grgur je njemački dvor napustio nekoliko tjedana kasnije, doznavši kako je Heinrich otpočeo tajne pregovore s Benediktom. Nakon toga se posljednji put u historijskim spisima spominje 1018.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]