Greenwich Park

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Grinički park
Greenwich Park

Nekadašnja kraljevska rezidencija Kvins haus

Informacije
Lokacija Ujedinjeno Kraljevstvo Greenwich, Greater London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Koordinate 51°28′36.08″N 0°00′0.57″W / 51.4766889°N 0.0001583°W / 51.4766889; -0.0001583
Status Javna površina
Površina 74 ha
Upravljanje The Royal Parks
Reference: www.royalparks.org.uk

Grinički park (engl. Greenwich Park) je nekadašnji lovački park, a danas najveća parkovska površina u londonskom boroughu Greenwich (Ujedinjeno Kraljevstvo), pod upravom Londonskih kraljevskih parkova. (engl. Royal Parks of London) Površina parka je 74 ha.

Park je kao deo Pomorskog Greenwicha upisan je 1997. na UNESCO-vu Listu mjesta svjetske baštine u Evropi.[1] U centralnom delu parka nalazi se čuveni Kraljevski opservatorij.

Tokom Letnjih olimpijskih igara 2012. u Griničkom parku će se održavati takmičenja u konjičkom sportu i neke discipline modernog petoboja.

Iz Griničkog parka se pruža lep pogled na reku Temzu, Pseće ostrvo i Londonski City.

Za pešake park se otvara svaki dan u 6 časova, dok je promet vozilima dozvoljen nakon 7 časova.

Istorija[uredi | uredi kod]

Prvobitno imanje na mestu današnjeg parka, površine od oko 81 ha bilo je u posedu Opatije Sv. Petra iz Ghenta, ali je 1427. vraćeno tadašnjem kralju Henryu VI koji ga je poklonio svom ujaku vojvodi Humphrey od Lancastera. Vojvoda je na obali sagradio kuću, stražarsku kulu na uzvišenju i maleni zamak (Grinički dvorac). Kuća je već 1447. prerasla u palatu (engl. Palace of Placentia) a kasnije je jedan njen deo postao Kraljičina kuća (engl. Queen's House) dok je drugi deo prerastao u bolnicu. U vreme vladavine Charlesa II (1675) Grinički zamak (tada u ruševinama) je prerastao u Kraljevski opservatorij.

Tokom 15. veka park je bio dosta zapušten i uglavnom su ga koristili sokolari. Već vek kasnije kralj Henry VIII Tjudor je naredio da se park naseli jelenima i pretvori u lovište. Zanimljivo je da i danas u jugoistočnom delu parka obitava manje krdo jelena. Po nalogu kralja Džejmsa I ceo park je ograđen ogradom od pečene cigle dugačkom 3 km, a većinom ta ograda predstavlja i današnje granice parka. Park je u 17. veku najverovatnije preuredio u to doba najpoznatiji pejzažni arhitekta André Le Notra. Već u narednom veku park je po prvi put otvoren za javne posete običnih građana a ubzo je uzvišenje severno od opservatorije postalo omiljeno izletničko mesto okolnog stanovništva.

Geografija parka[uredi | uredi kod]

Park je pravugaonog oblika, dimenzija 1.000h750 metara i sa duže strane je orijentisan u pravcu sever-severozapad jug-jugoistok. Njegova geodezijska oznaka u Londonu je TQ390772.

Niži deo parka leži uz Temzu, a nakon blagog uspona prelazi se u ravniji deo.

Panorama Londona gledano sa Kraljevskog opservatorija iz Griničkog parka.

Sport[uredi | uredi kod]

Za vreme Letnjih olimpijskih igara 2012. u Griničkom parku će se održavati olimpijska takmičenja u konjičkom sportu, te trkačka i konjička deonica modernog petoboja.

Galerija[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Greenwich (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 18. 01. 2017. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]