Grb Demokratske Republike Kongo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Grb Demokratske Republike Kongo se menjao nekoliko puta od 1997. Sadašnji grb je važeći od 2006. i prikazuje glavu leoparda okruženog sa slonovskom kljovom sa leve i kopljem sa desne strane. Ispod glave su tri reči koje prestavljaju nacionalni moto: Justice, Paix i Travail napisani na francuskom i znače pravda, mir i rad. Grb je usvojen 18. februara 2006. od strane predsednika Žozefa Kabile.

Stari grb koji je usvojen 2003. i predstavlja tri ukrštene ruke i okruženi vencem žita i glavom lava na vrhu a ispd se nalazi moto Democratie, Justice, Unite što u prevodu sa francuskog znači demokratija, pravda i jedinstvo.

Grb Demokratske Republike Kongo od 1999. se sastojao od svetlo plavog štita sa svetlo žutom zvezdom u sredini i šest manjih zvezdica na vrhu. Grb se nalazio dužinom zastave.

Najstariji je bio od 1971. do 1997. prikazujući glavu leoparda. Ispod glave se nalazio par ukrštenih koplja a oko glave grana sa leve i slonovska kljova sa desne strane. Ispod se nalazio naziv na beloj podlozi crnim slovima Paix, Justice i Travail što prevedeno sa francuskog znači mir, pravda i rad. Ovj grb se službeno upotrebljavao od 1. avgusta 1964.

Državna zastava / Državni grb
Spisak državnih zastava | Spisak državnih grbova

Povezano[uredi | uredi kod]

  1. www.hubert-herald.nl