Godwin od Wessexa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Godwin od Wessexa
Vladavina 1020–1053
Suprug/a Thyra Sveinsdóttir
Gytha Thorkelsdóttir
Kuća Kuća Godwin
Umro/la 15. april 1053

Godwin od Wessexa (staroengleski: Gōdwine) (? - 15. april 1053), je bio jedan od najmoćnijih feudalnih velmoža (earlova) u Engleskoj pod vlašću danskog kralja Knuta Velikog i njegovih nasljednik. Knut ga je proglasio prvim earlom od Wessexa. Godwin je bio otac Edith, supruge engleskog kralja Edwarda Ispovjednika, kao i Harolda Godwinsona, posljednjeg anglosaksonskog kralja Engleske.

Većina historičara vjeruje da je Godwin bio sin Wulfnotha Cilda, južnosaksonskog thegna koji se 1008. pobunio protiv kralja Ethelreda Nespremnog. Što se samog Godwina tiče, vjeruje se da je bio sljedbenik prijestonasljednika Ethelstana Ethelinga koji mu je oporučno ostavio dio zemalja 1014. Godwinov uspon je, pak, započeo s dolaskom Knuta Velikog na englesko prijestolje 1016. Od 1019. do 1026. je Knuta pratio na nizu pohoda u Danskoj, a oženio se za Gythu, koja je bila u srodstvu s kraljem.

Godwin je još veći uticaj stekao nakon Knutove smrti 1035. i podjele njegovog kraljevstva. Godwin je podržao Knutovog sina Harolda Brzonogog koji je preuzeo prijestolje u Engleske; iste godine je na prevaru zarobio Alfreda Aethelinga, nezakonitog sina Ethelreda Nespremnog koji je pokušao podići ustanak. Kada je Harold Brzonogi 1040. umro, podržao je dolazak na prijestolje njegovog polubrata Hartaknuta koji je vladao Danskom. Hartaknut je samo dvije godine kasnije umro, a Godwin je potom ishodio da na prijestolje dođe domaći, anglosaksonski vladar Edward Ispovjednik, jedan od Ethelredovih sinova.

Godwin se s novim kraljem vezao tako što mu je kćer dao za ženu, ali je također postao jedan od vođa dvorske stranke koja se protivila sve većem uticaju Normana u sviti koje je kralj doveo iz normandijskog izbjeglištva. Kada je 1051. došlo do sukoba Anglosaksonaca sa normanskim posjetiocima u Doveru, Godwin je stao na stranu domaćeg stanovništva, a suprotno željama kralja. Godwin i sinovi su potom protjerani, ali su se ubrzo vratili, kada je cijela Engleska zaprijetila ustankom.

Godwin je iznenada umro na gozbi u Winchesteru. Prema predaji se to dogodilo kada je držao govor kojim je nastojao opovrgnuti optužbe o izdaji. Većina historičara drži da je umro od moždanog udara. Sin Harold ga je naslijedio na mjestu earla od Wessexa.

Perstvo Engleske
Nova titula Earl od Wessexa
cca. 1019–1053
Slijedi:
Harold Godwinson
Nova titula earl od Kenta
1020–1053
Slijedi:
Leofwine Godwinson

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Mason, Emma. The House of Godwine: The History of Dynasty. Hambledon Press, 2003.
  • Stenton, F.M. Anglo-Saxon England (Oxford History of England), 2001.
  • Thorne, J.O. and Collocott, T.C. Chambers Biographical Dictionary, Revised Edition. (Edinburgh: Chambers, 1984) ISBN 0-550-16010-8
  • Walker, Ian. Harold: The Last Anglo-Saxon King, 1997.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]