Gnej Kornelije Scipion Kalvo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Gnej Kornelije Scipion Kalvo (Gnaeus Cornelius Scipio Calvus, ? - 211. pne.) bio je rimski vojskovođa i državnik iz doba drugog punskog rata.

Poticao je iz ugledne porodice Kornelijevaca. Njegov djed Lucije Kornelije Scipion Barbat je bio konzul 298. pne. a otac Lucije Kornelije Scipion je bio konzul u doba prvog punskog rata. Stekao je nadimak Calvus (ćelavi) kako bi ga se razlikovalo od strica Gneja Kornelija Scipiona Asine, koji je bio konzul u doba prvog punskog rata.

Sam je za konzula izabran godine 222. pne. i služio je zajedno s Markom Klaudijem Marcelom. Četiri godine kasnije, nakon izbijanja drugog punskog rata, priključio se vojsci svog mlađeg brata, konzula Publija Kornelija Scipiona, koja se iskrcala u Masiliji, pokušavši prepriječiti Hanibalu put na njegovom pohodu u Italiju. Kada je Publije čuo da je Hanibal već prešao Rhonu, odlučio se povući, ali je dio vojske na čelu s Gnejem poslao u Španiju kako bi tamo napadao kartaginske teritorije. U tome je Gnej imao uspjeha, iste godine pobijedivši Kartaginjane u bitci kod Cise. Gnej, kome se kasnije priključio i Publije, je nastavio nizati uspjehe u Španiji u vrijeme kada su drugi rimski vojskovođe u Italiji trpjeli katastrofalne poraze. Međutim, i sam Gnej je godine 211. pne. poginuo u bitci na Gornjem Betisu, nedugo nakon što mu je poginuo brat.

Gnejev sin Publije Kornelije Scipion Nasika je također bio istaknuti političar i državnik, te rodonačelnik ogranka Kornelijevaca koji je dobio ime Nasika.

V. također[uredi | uredi kod]


Prethodi:
Gaius Flaminius i Publius Furius Philus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Markom Klaudijem Marcelom
222. pne.
Slijedi:
Publius Cornelius Scipio Asina i Marcus Minucius Rufus i Marcus Aemilius Lepidus (Suffect)