Gibelin od Sabrana

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Gibelin od Sabrana (francuski: Gibelin de Sabran; o. 1045 - 1112), također poznat i kao Gibelin (Ghibbelin) od Arlesa bio je katolički velikodostojnik koji je služio kao nadbiskup Arlesa od 1080. do 1107. te latinski patrijarh Jeruzalema od 1107. do smrti.

Nadbiskupom Arlesa je postao nakon koncila u Avignonu 1080. tokom koga je svrgnut njegov prethodnik Aicard. Posvetio ga je papa Grgur VII. Međutim, građani Arlesa su više voljeli Aicarda, koji je također uživao podršku marsejskih vikonata koji su u borbi za investituru stali na stranu Heinricha IV protiv pape. Zbog prijetnji Gibelin godinama nije mogao doći u Arles i preuzeti mjesto nadbiskupa. Mjesto nadbiskupa je uspio preuzeti tek 1098. iskoristivši Aicardov odlazak u Prvi križarski rat. Godine 1105. je oporukom Raymonda Tuluškog proširio dio teritorije nadbiskupije.

Krajem 1107. ga je papa Paskal II kao svog legata poslao u Palestinu kako bi riješio spor između Ehremara, latinskog partrijarha Jeruzalema i kralja Balduina I. Gibelin ga riješio tako što je smijenio Ehremara, a potom prihvatio Balduinovu ponudu da sam postane patrijarh. Umro je pet godina kasnije, te ga je naslijedio Arnulf od Chocquesa.

Izvori[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Dagobert od Pise
Latinski patrijarh Jeruzalema
1108–1112
Slijedi:
Arnulf od Chocquesa