Sveti Gerard

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Gerard Sagredo)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Statua svetog Gelerta

Sveti Gerard ili Gelert (ital. Gerardo Sagredo; mađ. Szent Gellért; oko 9801046) je bio italijanski biskup baskijskog porekla[1] koji je službovao u mađarskoj kraljevini, najviše u okolini Budima i Pešte, istovremeno je i edukovao svetog Emerika sina Svetog Stefana Mađarskog. Gerard je igrao važnu ulogu u prevođenju Mađara u hrišćanstvo. Bio je i biskup istorijskog kantona Čanad.

Biografija[uredi | uredi kod]

Gerard ili Gelert je živeo u vreme kada je Mađarska tek postala država i kada su još stare tradicije i mnogoboštvo bili jaki u mađarskom društvu. Imao je mnogo moćnih prijatelja kralja Svetog Stefana Mađarskog, kraljicu Gizelu od Bavarije, njihovog sina svetog Emerika, zatim kasnije i kralja Andraša I, ali i puno neprijatelja.

Gerard je bio mučenik, i mesto njegovog žrtvovanja je bio na brdu pored Budimpešte koje je danas prozvano po njemu Gelertheđ (Gellért-hegy). Gelert je krenuo da pozdravi povratak Vazulovog sina Andraša, koga su on i ostalo sveštenstvo pozvali nazad iz izgnanstva da preuzme kraljevski tron, i kod Gelertheđa tada zvanog Kelenheđ (Kelen-hegy) su ga protivnici hrišćanstva uhvatili odveli na vrh brda i odatle bacili u ponor i ubili. Sahranjen je u Starom Čanadu (Őscsanád), danas u Rumuniji, (Cenadu Vechi).

Gelert je proglašen svecem 1083. godine, zajedno sa Svetim Stefanom i svetim Emerikom. Danas se Gelert smatra jednim od svetaca zaštitnika u Mađarskoj.

Mošti svetog Gelerta u Estergomu

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Sagredsko poreklo”. Arhivirano iz originala na datum 2009-04-08. Pristupljeno 2012-11-16. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]