Georgije Đokić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Georgije Đokić
CrkvaSrpska pravoslavna crkva
Izabran16. 5. 1984.
Stolovanje završilo28. 4. 2015.
NasljednikNjegova Svetost Patrijarh srpski G.G. Irinej, Administrator Eparhije Kanadske
Lični detalji
Ime po rođenjuĐorđe Đokić
Rođenje6. 5. 1949. (1949-05-06) (74 god.)
Crnjelovo Gornje, NR BiH, FNRJ
Denominacijasrpsko pravoslavlje

Georgije (Đokić; Gornje Crnjelovo kod Bijeljine, 6. maj 1949) je episkop Srpske pravoslavne crkve.

Život[uredi | uredi kod]

Vladika Georgije (Đokić) rođen je na Đurđevdan, 6. maja u selu Gornje Crnjelovo kod Bijeljine od oca hadži-Krsta i majke Krunije, koji su svoju decu podarili crkvi. Vladičin brat Konstantin je vladika srednjoevropski, brat Ljubomir sveštenik u Vršanima kod Bijeljine, a sestra Nadežda monahinja u manastiru Tavni.

Episkop Georgije izabran je za episkopa kanadskog 16. maja 1984. godine, a ustoličen na dan Pokrova Presvete Bogorodice 14. oktobra iste godine u Eparhiji kanadskoj, koja se prostire od Atlantskog do Tihog okeana. Pod njegovim rukovodstvom osvećeno je 11 novih crkava i kapela i prvi srpski manastir Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Miltonu, koji je kruna graditeljskog rada vladike Georgija. Vladika je i osnivač Saveznog Kola srpskih sestara, doveo je u Kanadu 15 novih sveštenika, pokrenuo eparhijski list „Istočnik“ i izdavačku delatnost eparhije, osnovao biblioteku „Svetog Preobraženja Gospodnjeg“. Neumorno radi na prevladavanju raskola i njegovih posledica u SPC i vodi brojne akcije za pomoć Srbima u otadžbini.

Posle brojnih pritužbi od strane sveštenstva i vernika, Sveti Arhijerejski Sinod SPC, razrešio je episkopa Georgija 28. aprila 2015 sa trona Kanadskog episkopa. Optužbe su se ticale njegovog moralnog života i finansijskih zloupotreba sa svećama.[1]

Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 20. maja 2015 Arhivirano 2016-03-04 na Wayback Machine-u. godine episkop Georgije (Đokić),trajno je razresen upravljanja kanadske eparhije. U sporu sa eparhijom kanadskom zbog kuće u kojoj stanuje kupljene od eparhijskog novca neriješenog imovinsko pravnog odnosa. Čest gost Bijeljini i penzionisanom Vasiliju Kacavendi.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „SPC-Saopštenje za javnost”. Arhivirano iz originala na datum 2015-05-05. Pristupljeno 2015-05-05. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Prethodnik:
Hristofor (Kovačević)
Episkop kanadski
19842015
Nasljednik:
- Njegova Svetost Patrijarh srpski G.G. Irinej, Administrator Eparhije Kanadske

pre2= -