Garibald I od Bavarske

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Garibald I (također Garivald, 500/540 - 591/593) bio je prvi vojvoda Bavarske i rodonačelnik dinastije Agilofinga, odnosno Bavarske dinastije koja je kasnije vladala Langobardskim Kraljevstvom.

O njegovom ranom životu i porijeklu postoje prilično oskudni i proturječni podaci. Najveći dio historičara smatra da je po etničkoj pripadnosti bio Franak. Na vlast je došao između 548. i 555. kada je franački kralj Klotar I zauzeo područje današnje Bavarske i postavio Garibalda kao svog potkralja, odnosno vojvodu. Godine 555. se oženio za Waldradu, udovicu Teodebalda, franačkog kralja Austrazije i Klotarovog nećaka. Razlog za brak je bilo ublažavanje skandala izazvan Klotarovom ljubavnom vezom s Waldradom. On je, međutim, imao značajne političke posljedice, jer je Waldrada bila langobardska princeza, te je preko nje Garibald mogao sklapati saveze sa langobardskim vladarima na svojim istočnim granicama.

Njegova pro-langobardska politika je značajno doprinijela prodoru Langobarda u Italiju 568. Svoje veze sa Langobarda je produbio kada se oko 574. oženio za kćer Euina, langobardskog vojvode od Trenta; time je simbolički istaknuo i svoju nezavisnost od Franaka koji su istovremeno ratovali sa Euinom. Oko godine 585. je franački vladari nastojali Garibalda vezati uz sebe tako što su dogovorili brak njegove kćeri Teodelinde sa Hildebertom II od Austrazije. Međutim, zaruke su razvrgnute i Garibald je svoju kćer u maju 589. dao za ženu langobardskom kralju Autariju.

Rat između Franaka i Langobarda je završio oko godine 590. Nešto kasnije je Garibalda zamijenio njegov sin Tasilo. Da li je Garibald tada umro ili je svrgnut, nije poznato.

Napomene[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Nov položaj
Vojvoda Bavarske
555 – 591
Slijedi:
Tasilo I