Gao Shilian

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gao Shilian

Gao Shilian (高士廉) (576 – 14. februar 647[1]), formalno imeGao Jian (高儉) i kurtoazno ime Shilian, formalno Vojvoda Wenxian od Shena (申文獻公), bio je kineski plemić i velikodostojnik, najpoznatiji kao kancelar dinastije Tang. Kao tetak carice Zhangsun je ušao u srodstvo sa carem Taizongom i postao jedan od njegovih najpovjerljivijih suradnika.

Gao Shilian je bio u srodstvu sa carevima dinastije Sjeverni Qi. Dvije godine nakon njegovog rođenja, ta je dinastija srušena od strane dinastije Sjeverni Zhou, ali je Gaov otac Gao Mai izbjegao sudbinu većine članova vladajućeg klana, te ne samo preživio, nego ušao u službu Sjevernog Zhoua. Godine 581. je ušao u službu novouspostavljene dinastije Sui, kojoj će služiti i njegov sin.

Gao Shilian je 618. nakon smrti cara Yanga od Suija ušao u službu Xiao Xija, velmože koji je nastojao obnoviti dinastiju Liang. Tri godine kasnije se ta teritorija predala Li Xiagongu i Li Jingu, generalima u službi cara Gaozua. Gao je tada ušao u Gaozuuvu službu gdje je ostao sve do Gaozuve abdikacije 626. Tada je prešao u Taizongovu službu i njoj ostao do smrti, istakavši se brojnim upravnim reformama.

Napomene i reference[uredi | uredi kod]