Galicijci

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Galisijci)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Galicijci ili Galižani (galicijski: Pobo Galego) je naziv za romansku etničku grupu koja živi na sjeverozapadu Iberijskog poluotoka, pretežno u Galiciji, autonomnoj zajednici Španije.

Galicijce, koji su kao i većina naroda na Iberijskom poluotoku po vjeri uglavnom katolici, od španskog etničkog korpusa osim kulture i historije razdvaja galicijski jezik, koji ima velike sličnosti s portugalskim. Njega danas razumije oko 80 % stanovnika Galicije, a u svakodnevnom govoru se služi oko 60 %.

Galicijski nacionalizam datira od 1840-ih kao pokret za kulturni i jezički preporod, dok se od 1931. nametnuo kao pokret za autonomiju Galicije u okviru Španije. Krajem 20. vijeka je Galicija ostvarila autonomiju u skladu s trendovima regionalizma, a galicijski je, uz španski, proglašen službenim jezikom. Međutim, autonomija Galicije, za razliku od Baskije i Katalonije, nije dovela do zahtjeva za daljom devolucijom, odnosno nezavisnošću. To se najčešće objašnjava relativnom ekonomskom nerazvijenošću kao i velikim brojem ekonomskih emigranata.

Pretpostavlja se da Galicijaca ima oko 3-4 miliona.