Galerija Miroslav Kraljević

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Galerija Miroslav Kraljević je neprofitna galerija za suvremenu umjetnost, posvećena poticanju, istraživanju, predstavljanju i dokumentiranju suvremenih umjetničkih praksi. Program g-mk promovira umjetnike, umjetničke i interdisciplinarne kulturne projekte koji, koristeći se različitim medijima, strategijama i inovativnim modelima rada analitički i kritički reflektiraju sadašnjost. Operirajući kao otvorena platforma i aktivator 'malih pomaka' unutar i izvan svoje fizičke lokacije, g-mk nastoji djelovati kao polivalentno ishodište progresivne kulturne i umjetničke produkcije koja 'postavlja pitanja'.

Povijest[uredi | uredi kod]

Galerija je osnovana 1986. u Zagrebu na inicijativu skupine nezavisnih kustosa, kritičara i umjetnika,kao nezavisna i neprofitna institucija za suvremenu umjetnost unutar Udruge građana KUD-INA.

Program g-mk od početka koncipira savjet nezavisnih stručnjaka: umjetnika, povjesničara umjetnosti i kritičara. Galerija je dobila ime po Miroslavu Kraljeviću , umjetniku koji je svojom inovativnošću presudno utjecao na likovnu umjetnost u Hrvatskoj na početku 20. stoljeća.

Galeriju je od njenih početaka vodio povjesničar umjetnosti Branko Franceschi te je za njegovog vodstva- s preko 350 organiziranih projekata izložbi, performansa, predavanja i prezentacija lokalnih i međunarodnih umjetnika- galerija postala jedan od najvažnijih izložbenih prostora u Hrvatskoj, te postigla relevantan međunarodni ugled. Značaj galerije, koju od samog početka podupire kompanija Ina-Naftaplin u čijoj je zgradi galerija i smještena, prepoznat je vrlo rano i od strane Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstva kulture, diplomatskih predstavništva, kulturnih centara, fondacija i privatnih sponzora koji svojim donacijama omogućavaju realizaciju njenih programa. Vijeće Europe uvrstilo je galeriju u Apollonia Guide, vodič za Srednju i Istočnu Europu, a 1997. Galerija Miroslav Kraljević je pokrenula i prvi neprofitni web site u Hrvatskoj. Zbog svog značaja, kao, do danas jednog od najvećih resursa o suvremenoj umjetnosti u Hrvatskoj, web site galerije, 2000. godine uvršten je na UNESCO-v popis globalno relevantnih kulturnih resursa.

Tijekom posljednijih desetak godina Galerija Miroslav Kraljevic postala je jedno od najpropulzivnijih i najpopularnijih prostora za suvremenu umjetnosti s predstavljanjem nadolazećih i afirmiranih umjetnika.

Od konca 2005. godine program vodi povjesničarka umjetnosti Antonia Majača, uz pomoć novog programskog tima i novog stručnog savjeta galerije formiranog od nezavisnih kustosa, umjetnika i kritičara.

Nova internet stranica formirana je u skladu s novim programskim fokusima i koncepcijom novih programskih linija, no u svjoj arhivi sadrži i sve projekte ranije prezentirane na adresi www.miroslav-kraljevic.hr

Rezidencijalni program[uredi | uredi kod]

Rezidencijalni program Galerije Miroslav Kraljevic za umjetnike/ce i kustose/sice u trajanju 2-8 tjedana karakterizira otvorenost strukture i 'holisticki' pristup. Ovisno o prijedlozima i u dogovoru s timom g-mk umjetnici/ce tijekom boravka u Zagrebu rade na istrazivanju unutar lokalnog i regionalnog kontektsta te eventualno produkciji novog rada kojeg predstavljaju kroz izlozbu, radionicu, akciju, predavanje i dr..Tijekom rezidencijalnog programa rezidentima i rezidenticama je omogućeno putovanje u druge gradove u Hrvatskoj i/ili susjednim zemljama u suradnji s partnerskim organizacijama.

Želeci izbjeci diktatu vidljivosti, rezidencijalni program -mk nema nuzno za cilj izlozbu ili konkretan umjetnicki/ kustoski projekt, vec inzistira na komunikaciji i otvorenosti za razlicite vrste kreativnih praksi koje se odvijaju u intenzivnom kontaktu s okolinom. Stan/studio u centru grada zamisljen je kao zivotni i radni prostor,kroz koji se potencira forma otvorenog studija/ureda kao premise otvorene razmjene i komunikacije.

Program[uredi | uredi kod]

2007

2006

  • Minna L. Henriksson: Zagrebačke bilješke
  • Cinema Suitcase: Antiekonomija života
  • Pozvao sam par prijatelja da bace pogled
  • Rezonanca - program predstavljanja studenata UMAS-a
  • Mario Čaušić: Jutro u mojoj ulici
  • Serial Cases_1 Acquaintance
  • Lara Badurina: Rad u tijeku
  • Antun Božičević: Postaja Badel
  • Ana Hušman: Razmjena ili- što nismo znali o amaterizmu
  • CRØssoverUK

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]