Rubelije Plaut

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Gaius Rubellius Plautus)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Gaj Rubelije Plaut (Gaius Rubellius Plautus, 33 - 62) bio je rimski aristokrat i član Julijevsko-Klaudijevske dinastije, poznat po tome što ga je Neron dao pogubiti kao jednog od potencijalnih suparnika za carsko prijestolje.

Plautov otac je bio Gaj Rubelije Bland, a majka Julija, kćer Druza Mlađeg, sina cara Tiberija. Otac mu je umro godine 38. a majka je između 43. i 45. pogubljena na nagovor Valerije Mesaline, supruge cara Klaudija, koja je nastojala osigurati prijestolje za svog sina Britanika.

Plaut se oženio za Antistiju Politu, kćer konzula Lucija Antistija Veta. Nakon što je Neron godine 55. došao na vlast, Junija Silana, sestra Kaliguline prve supruge Junije Klaudile, je optužila Neronovu majku Agripinu Mlađu da kuje zavjeru protiv sina kako bi na vlast dovela Plauta. Neron ispočetka nije reagirao, ali je dolazak komete 60. doveo do glasina kako će Nerona zamijeniti novi car, i to upravo Plaut. Neron je na to reagirao prognavši Plauta i njegovu porodicu u Aziju.

Oko 62. su do Nerona došle glasine kako Plaut zajedno s generalom Korbulonom planira ustanak, pa je naredio njegovo pogubljenje. Četiri godine kasnije je naredio pogubljenje i ostatka njegove porodice.