Gaj Kasije Longin Var

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Gaius Cassius Longinus (konzul 73. pne.))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Gaj Kasije Longin (Gaius Cassius Longinus Varus, 1. vijek pne.), u nekim izvorima poznat i kao Var (Varus), bio je rimski političar iz doba kasne Republike. Godine 73. pne. je služio kao konzul zajedno s Markom Terencijem Varonom Lukulom. Zajedno sa svojim kolegom je izglasao zakon Lex Terencia Cassia, kojim je država ovlaštena da kupuje žito na Siciliji i jeftino preprodaje siromašnim građanima Rima. Sljedeće godine je poslan kao prokonzul u Cisalpinsku Galiju. Tada se Spartak na čelu svojih ustanika pokušao probiti izvan Italije, a Longin ga je kod Mutine sa svojim legijama pokušao zaustaviti. Pri tome je teško poražen i jedva je uspio sačuvati život. Dvije godine kasnije je svjedočio na znamenitom procesu protiv Gaja Vera. Godine 66. pne. je bio među glavnim zagovornicima Lex Manilia kojim je Pompej dobio široke ovlasti za rat na Istoku.

Dio historičara vjeruje da je Longin bio otac Gaja Kasija Longina, poznatog vođe zavjerenika protiv Cezara.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Broughton, T. Robert S. Magistrates of the Roman Republic, vol. 2. Cleveland: Case Western University Press, 1968, p. 109 and 117.
  • Bradley, Keith. Slavery and Rebellion in the Roman World. Bloomington: Indiana University Press, 1989, p. 96. ISBN 0-253-31259-0
Prethodi:
Marcus Aurelius Cotta i Lucius Licinius Lucullus
Konzul Rimske Republike
zajedno sa Markom Terencijem Varonom Lukulom
73. pne.
Slijedi:
Gnaeus Cornelius Lentulus Clodianus i Lucius Gellius Publicola