Gainas

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Gainas (? - 400) je bio gotski vojskovođa u rimskoj službi koji je kao Magister Militum služio careve Teodozija I i Arkadija.

Opisuje se kao čovjek skromnog, odnosno "nikakvog" porijekla, a karijeru u rimskoj vojsci je počeo kao obični vojnik. Godine 394. je napredovao dovoljno visoko da postane komandant gotskog kontingenta u Teodozijevoj vojsci koja se borila protiv uzurpatora Eugenija. Sljedeće godine, nakon Teodozijeve smrti, sklopio je savez sa zapadnorimskim generalom Stilihonom i carskim komornikom Eutropijem, te je nakon toga likvidiran dotle svemoćni ministar Rufin.

Godine 399. se okrenuo protiv Rufina, a u čemu mu je kao dobra prilika došao ustanak ostrogotskih najamnika pod Tribigildom u Frigiji. Rufin je njegovu vojsku poslao protiv ustanika, ali je Gainas, za koji dio historičara vjeruju da je bio u rodu, a možda čak i dosluhu, sa Tribigildom, pokazao nesklonost da se protiv njega borbeno angažira i umjesto toga od cara zatražio da započne pregovore sa ustanicima. Kada se činilo da ništa ne može zaustaviti ustanike, Arkadije je pristao, a kao žrtva je pao Eutropije, koji je uhapšen, a potom pogubljen.

Gainas je tako nakratko postao najmoćniji čovjek Carstva, ali se pokazalo da kao barbarin, i još k tome, arijanac teško može očekivati naklonost tamošnjeg, pretežno pravoslavnog stanovništva. Po povratku u grad su izbili neredi, a potom i opći ustanak koga je pokrenula carica Elija Eudoksija. Najveći dio Gainasove gotske vojske od 7000 ljudi je masakriran. Dio koji je uspio pobjeći preko Bospora je dokrajčila bizantska mornarica pod Fravitom. Gainas je sa posljednjim ostacima pokušao pronaći utočište preko Dunava kod Huna. Međutim, hunski poglavica Uldin ga je dao ubiti i Gainasovu glavu poslao kao poklon u Konstantinopol.

Izvori[uredi | uredi kod]