Fujiwara no Kamatari

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je japansko ime; porodično ime je Fujiwara.
Fujiwara no Kamatari, ilustracija čiji je autor Kikuchi Yōsai

Fujiwara no Kamatari (藤原 鎌足, 614 – 14. novembar 669) bio je japanski velikostojnik, političar i državnik iz Asuka perioda,[1] poznat i kao osnivač znamenitog klana Fujiwara.

Rodio se kao pripadnik klana Nakatomi. Bio je sin Nakatomi no Mikekoa, a ime po rođenju mu je bilo Nakatomi no Kamatari (中臣 鎌足). Prezime Fujiwara mu je pred smrt dao car Tenji.

Nakatomi no Kamatari je, poput ostalih članova klana, bio sljedbenik tradicionalne šintoističke vjere, odnosno protivnik klana Soga koji je decenijama dominirao japanskim dvorom i nastojao u 6. vijeku uvedeni budizam učiniti državnom religijom. Zbog toga se sprijateljio i postao saveznik princa Naka no Oea koji se sa Sogama sukobio iz političkih razloga. Godine 645. mu je pomogao izvesti puč poznat kao Isshi incident u kome su vodeći članovi Soga likvidirani.

Tada je carica Kogyoku abdicirala; na njegov prijedlog je novim carem postao Kotoku koji je Nakatomi no Kamatarija imenovao naidajinom (unutrašnjim ministrom). Tamo se Nakatomi no Kamatari istakao u nizu tzv. Taika reformi, a pripisuje mu se i izrada japanskog zakonika.

Kada je princ Naka no Oe 661. postao car, Nakatomi no Kamatari je dobio novo ime i titulu glavnog ministra. Njegov nećak Nakatomi no Omimaro je, pak, postao glavni svećenik Velikog svetišta u Iseu.

Njegov sin Fujiwara no Fubito je također bio važan carski velikodostojnik.

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. Nussbaum, Louis-Frédéric. (2005). "Fujiwara no Tadahira" in Japan Encyclopedia, p. 203 na Google knjigama; Brinkley, Frank et al. (1915). A History of the Japanese People from the Earliest Times to the End of the Meiji Era, p. 203. na Google knjigama

Literatura[uredi | uredi kod]