François Darlan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
François Darlan
François Darlan

Mandat
9. veljače 1941. – 18. travnja 1942.
Predsjednik Philippe Pétain
Prethodnik Pierre-Étienne Flandin
Nasljednik Pierre Laval

Rođenje 7. kolovoza 1881.
Francuska Nérac, Francuska
Smrt 24. prosinca 1942.
Alžir Algiers, Alžir
(tada Francuska Francuski Alžir)
Politička stranka nijedna
Zanimanje admiral
1 Iako je Darlan zapravo bio potpredsjednik Vijeća ministara čiji je nominalni predsjednik, kao i šef države, bio maršal Philippe Pétain, zbog stvarnog utjecaja na vođenje državne politike njegova je uloga de facto bila ona premijera (shodno tome, Darlan bi bio 122. premijer).

Jean Louis Xavier François Darlan (Nérac, 7. kolovoza 1881.Algiers, 24. prosinca 1942.) je bio francuski admiral i političar, jedan od vodećih ljudi u kolaboracionističkoj vladi Philippea Pétaina.

Darlan je 1902. godine diplomirao na mornaričkoj akademiji, a tokom godina se postepeno uspinjao po hijerarhiji 1929. je postao kontraadmiral, 1932. viceadmiral, a 1936. i admiral. Tri godine kasnije postao je admiral flote, što je bio za Darlana posebno stvoreni čin koji mu je dao zapovjedništvo nad cijelom mornaricom.

Nakon francuskog poraza od Trećeg Reicha u lipnju 1940., Darlan se priklonio kolaboracionistima i ušao u vladu maršala Pétaina. Od veljače 1941. do travnja 1942. bio je ministar vanjskih poslova i potpredsjednik vlade, a de facto premijer Višijevske Francuske. Godine 1942. se povukao iz politike kako bi postao vrhovni zapovjednik svih francuskih trupa koje su bile pod Višijem.

Dana 7. studenog 1942., Darlan odlazi u Algiers kako bi posjetio svog sina, koji je obolio od poliomijelitisa. Ipak, Darlan nije znao da će već sljedećeg dana, 8. studenog, Saveznici izvršiti invaziju na Francusku Sjevernu Afriku. Prije same invazije, prosaveznička skupina nepovezana sa Slobodnom Francuskom preuzela je kontrolu nad Algiersom u očekivanju invazije. Darlan je ubrzo uhapšen, no Saveznici su naišli na problem. Naime, nisu očekivali velik otpor trupa u Sjevernoj Africi, smatrajući kako će se iste predati i podrediti generalu Henriju Giraudu. Ipak, otpor je bio čvrst, a Giraud nije uživao nikakav autoritet. Znajući za Darlanov status, Saveznici su mu ponudili dogovor - Darlan je, kako bi dobio povlašteni status, trebao iskoristiti svoj status vrhovnog zapovjednika i narediti trupama u Sjevernoj Africi da se priključe Saveznicima. Admiral je pristao i izdao naredbu, koju su trupe instantno poslušale. Ovaj dogovor pokazao se izrazito kontroverznim te je izazvao bujne reakcije savezničkih vođa.

No, na Badnjak 1942., tokom poslijepodneva, dvadesetogodišnji monarhist i oponent režima u Vichyju, Fernand Bonnier de La Chapelle, ustrijelio je Darlana u njegovom uredu. Admiral je umro nekoliko sati kasnije, a Bonnier je odmah uhapšen, izveden pred sud i osuđen sljedećega dana. Strijeljan je 26. prosinca 1942. godine. Iako su postojale teze o britanskoj i američkoj umiješanosti u atentat, iste nikada nisu dokazane.