Franjo Šimić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Franjo Šimić
Biografske informacije
Rođenje 25. svibnja 1900.
Gospić, Austro-Ugarska (danas Hrvatska)
Smrt 9. kolovoza 1944.
Mostar, NDH, (danas BiH)
Državljanstvo Hrvat
Titule vitez
Karijera
Čin pukovnik (KJV)
general (HD)
Ratovi Drugi svjetski rat
Važnije bitke Bitka za Kupres
Vojska Kraljevina Jugoslavija Kraljevska jugoslavenska vojska
Nezavisna Država Hrvatska Hrvatsko domobranstvo
Rod vojske Pješaštvo
Zapovijedao Hrvatsko domobranstvo
Nagrade Željezni trolist II. stupnja

Franjo Šimić (25. svibnja 1900. - 9. kolovoza 1944.), hrvatski ratni zločinac.

Životopis[uredi | uredi kod]

Franjo Šimić rođen je u blizini Gospića. Završio je Vojnu akademiju u Beogradu za vrijeme Kraljevine Jugoslavije. U jugoslavenskoj kraljevskoj vojsci je dobio čin pukovnika.

Osnutkom Nezavisne Države Hrvatske priključuje se Hrvatskom domobranstvu i nakon uspješnih borbi s partizanima u Hercegovini dobiva čin zapovijednika 9. pješačke pukovnije i 2. gorskog zdruga od 1941. do 1942.

U lipnju 1942. imenovan je Poglavnikovim izvanrednim opunomoćenikom za vojne operacije u područjima oko Plive i Rame i velike župe Lašva-Glaž. Ponovno je zauzeo Šuicu i Tomislavgrad. Iste godine dobiva Vojnički red željeznog trolista III. stupnja zbog zasluga u obrani Kupresa i Bugojna. U studenom 1942. imenovan je zapovjednikom 1. domobranske dobrovoljačke pukovnije, gdje ostaje do lipnja 1944. nakon pljački i pokolja koje su počinili četnici Dobroslava Jevđevića izvršili u Sovićima i Grudama, Šimić je ulužio prosvjed lokalnom talijanskom generalu koji je natjerao Jevđevića da obeća vratiti opljačkane stvari.

U čin generala Šimić je promaknut 19. veljače 1944. god. Ubijen je u Mostaru u nepoznatim okolnostima, navodno u četničkoj zasjedi. Posmrtno dobiva Vojnički red željeznog trolista II. stupnja s hrastovim grančicama a time i naslov viteza.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Tko je tko u NDH
  • IMOĆANI I IMOTSKA KRAJINA, U VIROVIMA NEVREMENA 1941 – 1945, Zujić, Krunoslav