Narodna skupština (Francuska)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Francuska nacionalna skupština)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Narodna skupština
Assemblée nationale
Vrsta
VrstaDonji dom Francuskog parlamenta
Vodstvo
PredsjednikFrançois de Rugy, REM
(od 27. lipnja 2017.)
Struktura
Broj zastupnika577
Političke grupe     GDR (16)
     FI (17)
     NG (30)
     REM (310)
     MoDem (47)
     UAI (32)
     LR (101)
     NI (18)
     Upražnjeno (6)
Mjesto zasjedanja
Concorde Assemblée Nationale.jpg
Francuska Palais Bourbon, Pariz, Francuska

Narodna skupština (francuski: Assemblée nationale) je, u političkoj strukturi Pete Republike, donji dom Francuskog parlamenta. Gornji dom parlamenta je Senat.

Narodna skupština broji ukupno 577 zastupnika (francuski: députés) koji se biraju neposredno preko dvokružnog sustava glasovanja. Za većinu u Narodnoj skupštini tako je potrebno 289 zastupnika. Narodnom skupštinom predsjeda predsjednik koji je uglavnom iz redova stranke s najviše zastupnika, a asistiraju mu dva potpredsjednika koji su birani iz redova ostalih skupštinskih stranaka. Redovni mandat zastupnika u Narodnoj skupštini traje pet godina, s tim da Predsjednik Republike ima ovlast rasputsiti Narodnu skupštinu i sazvati nove izbore, ali samo ako to već nije učinio u posljednjih 12 mjeseci. Ta se praksa postepeno rezrijedila nakon referenduma 2000. godine na kojemu je predsjednički mandat skraćen sa sedam na pet godina; kako su izbori za Narodnu skupštinu dva mjeseca nakon predsjedničkih, a na njima uglavnom pobijedi ista ona stranka čiji je predsjednik član, bilo bi nelogično da predsjednik raspušta skupštinu u kojoj njegova stranka ima većinu.

Poštujući tradiciju prve, revolucionarne Narodne skupštine, stranke ljevice zauzimaju mjesta lijevod od mjesta predsjednika skupštine, dok stranke desnice zauzimaju ona desno od predsjednika, čime se automatski oslikava situacija u parlamentu, a ujedno i poštuje tradicionalna politička podjela na lijeve i desne stranke. Sjedište Narodne skupštine je Palais Bourbon u Parizu, mada zastupnici koriste i druge zgrade u određene svrhe. Narodnu skupštinu čuva Francuska republikanska garda.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]