Florence Griffith-Joyner

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Florens Grifit DŽojner na prijemu kod predsednika SAD Ronalda Regana

Florens Grifit Džojner, poznata i kao Flo-Džo (21. decembar, 1959, Los Anđeles - 21. septembar, 1998. Mišon Vjeho Kalifornija) je bila atletičarka iz SAD-a. Pravo ime joj je Dolores Florens Grifit.

Osvojila je tri zlatne i dve srebrene olimpijske medalje, a još uvek ( 2007. godina) nisu oboreni njeni svetski rekordi na 100 i 200 metara.

Atletičar Al Džojner bio je njen trener i suprug, a njegova sestra bila je atletičarka Džeki Džojner-Kersi.

Sportska karijera[uredi | uredi kod]

Florens Grifit Džojner imala je relativno kratku, ali munjevitu karijeru u kojoj je pomerila granice ženskog sprinta. Posebno značajan bio je rezultat na 100 m 10,49 , ostvaren u četvrtfinalu kvalifikacija izborne trke za sastav olimpijske ekipe SAD za Seul 1988. godine. Postoje sumnje da je pri postizanju tog rezultata vetar bio jači od dozvoljenog, ali i dokazi da je uređaj baš za vreme te trke izmerio dozvoljenu vrednost. I sam Al Džojner je smatrao da je vetar bio jači od dozvoljenog, ali je svetski rekord ipak priznat. Grifit Džojnerova nikad ni pre ni kasnije nije trčala tako brzo, a bez pomoći vetra nikad brže od 10,61.

Na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. pobeđuje sa velikom prednošću u trkama na 100 m (tri desetinke prednosti pred drugoplasiranom), a na 200 m sa svetskim rekordom (četiri desetinke ispred drugoplasirane). Osvojila je i dve medalje u trkama štafeta.

Olimpijske medalje[uredi | uredi kod]

Rana smrt i kontraverze[uredi | uredi kod]

Florens Grifit Džojner umrla je u 39. godini života. Službena verzija smrti bila je: gušenje u snu usled moždanog udara. Odmah su se pojavile sumnje u službenu verziju smrti. Tvrdnje da je pravi uzrok smrti bio višegodišnje korišćenje nedozvoljenih i štetnih preparata bile su zasnovane na izgledu Grifit DŽojnerove tokom takmičarskog perioda (izražena mišićavost i gotovo muška građa) i po činjenici da je ostvarila neverovatne pomake u rezultatima u vrlo kratkom vremenu i to kao već starija takmičarka.

Uprkos indicijama, optužbe o dopingu nikad nisu bile dokazane.