Fitoplankton

Izvor: Wikipedia
Fitoplankton

Fitoplankton čine jednostanični i kolonijalni mikroorganizmi iz carstva Protista. Prema veličini se dijele na piko(fito)plankton (stanice 0.2 do 2 µm), nano(fito)plankton (stanice 2 do 20 µm) i mikro(fito)plankton (stanice veće od 20 µm). Najbrojniji predstavnici krupnijeg fitoplanktona su alge kremenjašice, a sitnijeg zelene alge, zlatne alge, svjetleći bičaši i cijanobakterije.

Uz pomoć fotosinteze od ugljičnog dioksida i hranjivih tvari gradi svoju tjelesnu supstancu (biomasu ). Na taj način je fitoplankton osnovica prehrambene piramide u moru i u kopnenim stajaćim vodama i velikim rijekama.

Fitoplanktonom se hrani zooplankton i mnoge životinje koje žive na dnu slatkih voda i u moru. Planktoni su oko sebe razvili neobične mrežaste strukture[1] kako bi mogli filtrirati najsitnije prehrambene čestice. Najdirektniji hranidbeni lanac predstavlja fitoplankton-> kril -> kit.

Procjenjuje se, da fitoplanskton stvara 70% -80% kisika u atmosferi.[2]

Izvori[uredi - уреди]

  1. Kril
  2. {{Internetquelle | url= http://ecology.com/features/mostimportantorganism/ | titel= The Most Important Organism? Preuzeto 19, kolovoza 2009. autor Jack Hall (engleski)