Filomela

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Filomela i Prokna

Filomela (grč. Φιλομήλα; lat. Philomela) je žena trakijskog kralja Tereja.

Mitologija[uredi | uredi kod]

Terej sa glavom svog sina Itija
Rubens, 1636.

Filomela je srećno živela kod svog oca Pandiona kralja Atine, sve dok nije sa Terejom otišla u posetu kod svoje sestre Prokne u Trakiju.

Na putu do Trakije, terej se zaljubio u Filomelu i došavši u Trakiju, on je nije poveo u palatu već u gustu šumu nadomak palate, gde je pokušao nasilno obljubiti. Filomela je uspela da mu se odupre, ali je Terej zatvorio u usamljenu kolibu, ne bi li je primorao popustljivost. Kada je, nakon nekog vremena ponovo došao, Filomela mu je rekla da o njegovom sramnom pokušaju neće čutati, pa je Terej, uplašen pretnjom, odsekao jezik. Filomela je, našavši u kolibi razboj za tkanje, satkala platno na kome je napisala sve šta joj se dogodilo, i to poslala svojoj sestri Prokni [1].

Prokna je, kada je primila vest od Filomele, kradomice oslobodila svoju sestru i dovela je u palatu, gde su smislile osvetu Tereju. prokna je ubila svoga sina, koga je terej najviše voleo, i dala Tereju da jede njegovo meso [2].

Zevs je, kako sličan zločin nije oprostio ni svom sinu Tantalu, tako nije ni sestrama Prokni i Filomeli, kao ni Tereju koji je sve počeo, te je i njih, kao i svog sina, lišio ljudskog lika. Zevs je Tereja pretvorio u pticu kukavicu, Proknu u slavuja, a Filomelu u lastu.

Reference[uredi | uredi kod]

  • Vojteh Zamarovski, Junaci antičkih mitova, Leksikon grčke i rimske mitologije, Zagreb 1985, str. 107.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. U mitovima se nigde ne spominje kako je Filomela poslala prokni tkaninu
  2. Ovidije, Metamorfoze

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]